Geri Dön

İslâm Fetihlerinden Osmanlı hâkimiyetine kadar Ayıntâb ve çevresinin tarihi

The history of Aintab and its surroundings from the Islamic Conquests to the Ottoman rule

  1. Tez No: 399480
  2. Yazar: MEHMET ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MÜNİR ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayıntâb, Memlûk, Dulkadir, Dülük, Doliche, Avâsım, Sugur, Aintab, Mamluk, Dulkadirids, Duluk, Doliche, Awasim, Thughur
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167

Özet

Gaziantep ilinin merkezi konumundaki Gaziantep (Ayıntâb) şehri coğrafî yapısı, kültürlerin birbiriyle karşılaştığı bir yer olması ve tarih boyunca buraya birçok devletin hükmetmesi bakımından önemli bir merkezdir. Şehrin Osmanlı devrindeki tarihi ile ilgili bazı araştırmalar elimizde mevcuttur. Fakat VII. yüzyılda İslâm fetihlerinin başladığı dönemden XV. yüzyıldaki Osmanlı fetihlerine kadarki dönemde şehrin tarihi hakkında bir araştırma henüz yapılmış değildir. Buna sebep olarak şehrin tarihi hakkında etrafındaki diğer büyük şehirlere nazaran ayrıntılı bilgiler bulunmaması ve yaklaşık dokuz yüzyıllık devirde bölgenin sık sık savaşlarla el değiştirmesi ve istikrarsız bir siyasî yapı arz etmesi gösterilebilir. Gaziantep şehrinin bugün Türkiye-Suriye sınırı üzerinde bulunması gibi Orta Çağ'da da Suriye ve Anadolu'da kurulan devletlerin arasında bir tampon bölge konumunda oluşu da buranın tarihinin yazımı sırasında belirsizliklere yol açabilmektedir. VII. yüzyıldan XVI. yüzyıl başlarına kadar şehrin tarihi yazılırken bilhassa ilk asırlar hakkında şehrin bulunduğu yer hakkında doyurucu bilgilere şimdilik sahip değiliz. İncelediğimizin zaman dilimin ilk üç asrında Bizans-Arap mücadelesi sırasında sık sık el değiştiren bölge bir savaş arazisi olduğu için burada sivil yerleşimin azalması, tarım ve ticaret gibi faaliyetlerin nisbeten az oluşu tarih incelemelerinde karşılaşılan en mühim zorluktur. Sonraki asırlardaki Türk, Haçlı, Ermeni ve Moğol hâkimiyetleri şehrin stratejik önemini azaltmamış, hem Anadolu'da hem de Suriye ve Mısır'da kurulan devletler her zaman bu şehre hakim olmaya çalışmışlardır. Çalışmamız Gaziantep şehrinin Orta Çağlardaki tarihi ile ilgili olarak bu boşluğu kapatmayı amaçlamaktadır.

Özet (Çeviri)

The city Gaziantep (Aintab), the center of Gaziantep Province, is an important center in terms of its geographical structure, its being an intersection of cultures and its being under the rule of many states in history. We have some studies about the history of the city during the Ottoman era. But any study wasn't made about the city from the beginning of Islamic conquests in the seventh century to the Ottoman conquest in the fifteenth century. We can show some causes for the lack of such studies such as the scarcity of the historical sources about the city compared to the big cities around it, the successive hegemonies of different states in that period of nine centuries and unstable political state of the area around the city. Today, as the city Gaziantep is situated near the Turco-Syrian border, the city in medieval times was a buffer zone between the states founded in Anatolia and Syria and that can cause some uncertainty in studying of the history of the city. When writing the history of the city from the seventh century to the fifteenth century, especiallyfor the first centuries, we haven't got satisfying knowledge for now. In the first three centuries we study, the area often changed hands in Byzantine-Arab struggles and became a war zone and consequently civilian population decreased, agricultural and commercial activities diminished and it complicated the historical studies. In the later centuries Turkish, Crusade, Armenian and Mongolian rules didn't change the strategical importance of the city. The states in Anatolia and Syria or Egypt always tried to rule the city. Our study aims to fill the gap about history of the city in medieval times.

Benzer Tezler

  1. XVI. yüzyılda Osmanlı ve Babürlülerin gayr-i müslim politikaları

    Non-muslim policies of the Ottomans and the Mughals in the 16th century

    HAFIZ AAMIR ALI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihSelçuk Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN

  2. The Pomaks: Conversion to İslam in the Western Rhodope mountains in the 15th century

    Pomaklar: 15. yüzyılda Batı Rodoplar'da İslam'a geçiş

    DİLARA AVCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Tarihİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EVGENIY RADOSLAVOV RADUSHEV

  3. 15. yüzyıl Osmanlı tarihlerinde Çanakkale yöresi ve Türkler

    In the fifteenth century Ottoman chronicles the district of the dardanelles and Turks

    HARUN DURAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    TarihDokuz Eylül Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. AHMET GÜNER

  4. Kânûni Sultan Süleyman'ın Avrupa'ya karşı takip ettiği fetih politikası

    The policy of conquest that Kanunî Sultan Süleyman followed against Europe

    MUHİTTİN KAPANŞAHİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    TarihErciyes Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. AHMET UĞUR

  5. Halid Bin Velid ve Gazavat-ı Halid Bin Velid adlı yazmanın çeviri ve değerlendirmesi

    Translation and evaluation of Halid Bin Walid and Gazavat-i Khalid Bin Walid

    NEVİN TURAN DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    TarihNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. TEKİN TUNCER