Ekonomik ve siyasi boyutlarıyla liberalizm ve İslam ilişkisi
Liberalism and Islam relations within economic and political dimensions
  1. Tez No: 399573
  2. Yazar: NURETTİN KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Liberalizm, Demokrasi Bireycilik, Kapitalizm, Islam, Liberalism, Democracy, Individualism, Capitalism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışması, İslam'ın liberal yorumunun teorik anlamda mümkün olup olmadığı sorusuna cevap aramayı amaçlamaktadır. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, liberalizmin tarihsel gelişim sürecinden başlanarak kavramsal bir değerlendirilme yapılmış ve liberal düşüncenin kurumsal kimliğini oluşturan temel ilkeler izah edilmeye çalışılmıştır İkinci bölümde, liberalizmin siyasal ve ekonomik ilkelerinin İslam'la olan ilişkisi, bu konu hakkında farklı görüşlere sahip düşünürlerin yorumları ışığında değerlendirilerek kavramsal bir karşılaştırmaya tabi tutulmuş ve İslam'la liberalizmin örtüşüp örtüşmediği sorusu tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, İslam ve demokrasi ilişkisi bu konuda farklı içtihatları bulunan düşünürlerin yorumları referans alınarak; İslam'da devlet yönetimi, egemenlik ve yönetim biçimi gibi hususlar analiz edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to seek an answer to the question whether a liberal interpretation of Islam is theoretically possible. It has three main chapters. In the first chapter of the dissertation, a conceptual assessment is made starting from the historical process of liberalism. Aside from that, the basic principles that constitutes institutional construction of liberal thinking are discussed. The second chapter tries to explore the relation with the political and economic principles of liberalism to Islam. It is done comperatively through variety of thinkers who have different opinions on the matter, and with the question in mind whether these two concepts (liberalism and Islam) coincides. In the last chapter, rule of state, sovereingty and government types in Islam are tried to be analyzied by the reference of thinkers who have different works about the subject of Islam and democracy