Geri Dön

The Method of idendification and registration of vernacular dwellings

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 3998
  2. Yazar: M.ALİ CİNOĞLU
  3. Danışmanlar: EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Saptama, Belgeleme, Yöresel değerler, Koruma, Kentsel Sit Alanı -IX, Identification, Registration, Vernacular dwelling, Conservation, Urban Site. -VI
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

ÖZET KÜLTÜR VARLIKLARININ SAPTANMASI VE BELGELENMESİNDE YÖNTEM CİNO?LU, Ali Restorasyon Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Danışmanı: Öğr. Gör. Emre Madran June1 1988, sayfa 327 Koruma konusunda özellikle bazı temel kavramlar ve kültür varlıklarının saptanması konusunda idari mekanizma nın içinde ve uzmanlarla arasında ortaya çıkan düşünce Farklılıkları ile yine saptama ve belgeleme konusunda yanlış ve yetersiz uygulamaların nedenleri ve sonuçlarıyla sergilenmesi ve ortaya çıkan güncel sorunlara mevcut koşul larda doğru çözüm önerileri getirmek amacıyla: Tezimin giriş bölümlerinde: Bilimsel gelişmelerin günümüzde ulaştığı noktada korunması gerekli kültür varlığı mızın ne olduğu ve neleri kapsadığı, koruma konusunda ilk ve önemli işlem olan kültür varlıklarının ve koruma alan larının saptanması sırasındaki temel hususlar ele alınarak açıklanmıştır. -VII-Gelişme bölümünde, saptama belgeleme konusunda ülke mizde yapılan ilk işlemlere kısaca değinildikten sonra sivil mimarlık örneği yapıların saptanması ve belgelen- dirilmesine ilişkin son 15 yıldır yapılan çalışmalar örnek lerle anlatılmıştır. Bu arada çalışmalara temel teşkil eden 1973 tarihli 1710 sayılı yasa ile 19B3 tarihli 2863 sayılı yasalar karşılaştırılarak Farklı düşünce ve uygula malar sergilenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu yasaların çıkış nedenleri üzerinde durulmuştur. Karşılaştırma sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ona bağlı sorumlu kuruluş Eski Eserler ve Müzeler 3enel Müdürlüğünün yaklaşımları, çalışmaları ile G.E.A.Y.K. 'nın ve 1983'den sonra kurulan T.K.T. V.Y.K. 'nın konuya yaklaşım ları, bakış açıları ayrı ayrı ele alınmıştır. E ir takım tesbitler yapabilmek ve veriler elde edebil mek amacıyla, Kastamonu, Amasya, Isparta, Kütahya, Bergama ve Mudanya'ya ilişkin alman karar ve saptama-bel geleme çalışmaları incelenerek değerlendirilmiştir. Yine bu bölümde sorunların genel tesbiti ve değerlen dirilmesi yapılmış, gelişmelerden çıkabilecek olumlu sonuç lar araştırılmış, ancak büyük bir ağırlıkla korumayı engel leyen ant i demokratik bir takım faktörlerin günümüzde geçerlilik kazandığı gözlemlenmiş ve bunlar vurgulanmıştır. Sonuç bölümünde ise, sivil mimarlık örneği yapıların saptama ve belgelendirilmesinde uygulanması gereken doğru yöntemler araştırılmıştır. Bu kapsamda: Yasal ve örgütsel tedbirlerin neler olması gerektiği, -VIIIGünümüz ihtiyaçlarına uygun bir belgeleme çalışması nın boyutları, içeriği, Onama mekanizmalarının niteliği, ile Kültür varlıklarının saptanıp, belgelendirilerek tek tek korunmasını gerçekleştirecek; tutarlı ve halkla bütün leşen (halkın sahip çıkacağı;) bir çalışma sisteminin oluşturulması koşulları ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca Kastamonu ile merkezindeki Hepkebirler ve Atabeygazi mahallelerinde belgelendirmenin içeriğine iliş kin yapılan bir örnek çalışma da aktarılmıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT THE METHOD OF IDENTIFICATION AND REGISTRATION OF VERNACULAR DWELLINGS CİNO?LU, Ali M.Sc.in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Emre Madran June 1988, pages 3t7 The aim of this study is to analyze the implementation problems of recent registration and documentation methods in urban conservation such as the lack of a stiff icient- scientific method in data collection; contradictions between the conservation principles of the administrative organizations and the experts, the instability in staff employment, etc., and try to propose a new registration and evaluation model for Turkey. The introductory sections include -tine definition of the cultural value, the basic concepts of conservation and the description of a vernacular dwelling. In the following section, the registration and the identification studies that have been done since 1975 in Turkey are discussed, through a comparative dissertationof two codes Coated 1973, no: 1973 and dated 1983, no: 23533» This comparison is supported by the related policies of Ministry of Culture and Tourism,“Eski Eser ler ve Müzeler Şenel Müdürlüğü*' G.E.A.Y.K. and T.K.T.V.Y.K. C which was established in 19833. In order to be able to obtain data about registration and documentation studies and reach a conclusion about the evaluations, Kastamonu, Amasya, İsparta, Kütahya, Bergama and Mudanya, sample studies are analyzed. In the same section the general descriptions and evaluations of the urban conservation problems are made and positive developments are suggested, but the presence of some anti-democratic approaches which prevent the practical development of conservation are observed.. In the conclusion section there is an alternative method in registration and identification oF vernacular dwellings. This method has some constraints, such as: The necessity of, - legal and organizational measures, - a registration compatible with recent necessities, - an approval mechanism, and, - an effective conservation system supported by public participation. As a sample study a registration organisation which was realized in ”Hepkebirler“ end ”Atabeygazi" districts of Kastamonu are described.

Benzer Tezler

  1. Çankırı Osmanlı Dönemi mezar taşları

    Gravestones of Ottoman Era in Çankırı

    NİHAL KALAFAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Sanat TarihiErciyes Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CELİL ARSLAN

  2. Gemi kıç takıntılarında kalite kontrol ve iş planı

    Quality control and schedule work at the stern appendages of ship

    MUSTAFA ALTIPARMAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Gemi Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. S. AYDIN ŞALCI

  3. Nokta bulutlarının otomatik birleştirilmesinde yeni bir yöntem önerisi

    A new method for automatic point cloud registration

    RAMAZAN ALPER KUÇAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERDAR EROL

  4. Sistemik Kandidoz Şüpheli hasta örneklerinden Candida türlerinin izolasyonu tanımlanması ve genotiplendirilmesi

    Specıes ısolatıon, ıdentıfıcatıon and genotypıng of candıda samples recovered systemıc candıdıasıs suspected patıents

    ASLIHAN GÜLTEKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    MikrobiyolojiErciyes Üniversitesi

    Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A. NEDRET KOÇ

  5. ISO 9000 kalite güvencesi sistemi ve yapılan yatırımın değerlendirilmesi

    Quality assurance and total quality management

    M.NESLİN UNAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. ETHEM TOLGA