Reconstruction of World Bank classification of countries and Moody's rating system
  1. Tez No: 402155
  2. Yazar: NIMA MIRZAEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELA VIZVARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Grup Hiyerarşik Ayrıştırma, Ülke Sınıflandırılması, Ülke Risk Derecelendirmesi, Mantıksal Veri Analizi, Multi-Group Hierarchical Discrimination, Classification of countries, Country Risk Rating, Logical Analysis of Data
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezin iki temel amacı bulunmaktadır. Birinci amacı; Dünya Bankası (DB) tarafından sağlanan ülkeler sınıflandırmasının, sadece DB tarafından yayınlanan verilerle Çoklu Grup Hiyerarşik Ayrıştırma yöntemi olarak bilinen doğrusal ve/veya tamsayı programlamla ile tekrar yapılandırılmasını sağlamaktır. Model parametreleri 44 ülkeden toplamıştr ve 39 başka ülke üzerinden model doğrulandırılması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu çalışma ülke sınıflandırılmasında kullanılan faktörlerin göreli etkenlerini incelemektedir. Bu çalışmanın ikinci amacı ise ülke risk derecelendirilmesi için Mantıksal Veri Analizi kullanarak yaklaşık derecelendirme yöntemi elde etmektir. Kullanılan veri Dünya Bankası'nda ve Uluslarası Para Fonu'nda bulunmaktadır ve elde edilen sonuçlar 2010 yılı için Moody's derecelendirme ölçeğiyle kıyaslanmıştır. Ülke risk derecelendirme modeli 71 ülkenin toplanmasıyla oluşturulmuştur ve geliştirilen model 34 başka ülke kullanılarak doğrulanmıştır. Bundan başka, bu çalışma ekonomik, çevresel, eğitimsel ve altyapısal kriterlerin göreli önemini inceleyerek, ülkelerin risk değerlendirilmesinin oluşturulmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis has two main objectives. The first objective is to analyze whether the classification of countries provided by the World Bank (WB) can be reconstructed with a linear and/or integer-programming model known as Multi-Group Hierarchical Discrimination method, using only data published by the WB. The model's parameters were determined for a collection of 44 countries, and the model was verified using another 39 countries. Moreover, the study examines the relative importance of factors in classification of countries. The second purpose of this study is applying Logical Analysis of Data for country risk rating to provide an approximate rating method. The employed data is available in World Bank and International Monetary Fund and the results are compared with Moody's rating scale on year 2010. The country risk rating model was established for a collection of 71 countries, and the model was verified using another 34 countries. Furthermore, the study examines the relative importance of economical, environmental, educational, and infrastructure criteria in determining countries risk rating.