Basında mülkiyet ilişkileri çerçevesinde köşe yazıları: 11. cumhurbaşkanlığı seçimi örneği
Turkish media in terms of the property relations and corner articles: 11. presidential election case
  1. Tez No: 402281
  2. Yazar: CEM GÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER ÇAĞIN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Basın Basın Mülkiyeti Köşe Yazarlığı Editoryal Bağımsızlık, Media Press Ownership Of The Press Columnist Editorial Independency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
11. Cumhurbaşkanlığı Seçimi örneğinin ele alınarak Türk medyasında mülkiyet İlişkileri çerçevesinde köşe yazılarının incelendiği bu çalışmada, niteliksel içerik analiz yöntemi kullanılarak, Türkiye'de medyanın mülki yapısının basın kuruluşlarının editoryal yapısına ve köşe yazarlarına etkileri ile ilgili sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde medya kavramı, İkinci bölümde ise köşe yazılarına ve incelenen gazetelerin özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise faaliyet gösteren üç gazete analiz edilmiştir. Çalışmada Türkiye'de mevcut medya düzenindeki mülki ilişkilerin basın üzerinde net bir baskı oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak yine de bu mülki ilişkilerin de köşe yazarları üzerinde ve editoryal bağımsızlığın oluşmasında etkisiz olduğunu söylemek de doğru olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study 11. Presidential Elections be addressed within the framework of ownership relations in Turkish media and its effects on editorial independency. In the first part of the study the media concept was worked and in the second part of the study, features of three newspapers and their columnists were examined. In the study it has been concluded that the existing property relations in Turkish media doesn't create a significant pressure on the press. However, it will not be correct to say that the existing media establishment and ownership relations in Turkish media doesn't play any role in the formation of editorial independency and ideas of the columnists.