Göçmen öğrencilerin başarı durumunu etkileyen etmenlerin okul yöneticisi, öğretmen, veli ve öğrencilerin görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of the factors affecting the level of achievement of immigrant students to the opinions of school administrators, teachers, parents and students
  1. Tez No: 402280
  2. Yazar: HİLAL BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göçmen, aidiyet, ayrımcılık, uyum sorunu, akademik başarı, Immigration, immigrant, belonging, discrimination, compliance issue, academic success
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a göç ederek gelen göçmen öğrencilerin, akademik başarı durumunu etkileyen etmenler incelenmektedir. Çocukların, göçten nasıl etkilendikleri, geldikleri ülkeden beklentileri, ailelerinin eğitime bakış açıları, eğitim sisteminde ve okulda karşılaştıkları sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden araştırmanın amacına uygun olan durum çalışması kullanılmıştır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemlerinden benzeşik(homojen) örnekleme yöntemi ile göçmen öğrencilerin yoğun olarak öğrenim gördüğü iki ortaokulda görev yapan 6 okul yöneticisi, 10 öğretmen ile 10 göçmen öğrenci ve 5 göçmen veli olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bulgular yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem yolu ile elde edilerek, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda göçmen öğrencilerin, göçten ve göçmenlik statüsünden olumsuz etkilendikleri, geldikleri ülkede, aidiyet ve uyum problemleri yaşadıkları, ailelerinin sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıkları nedeniyle, toplumda ve özellikle okullarda ayrımcılığa maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs'a göç eden Türkiyeli göçmenlerin uyruk ve yoksulluk üzerinden yapılan bir dışlanmaya da maruz kaldıkları görülmüştür. Ailelerin, para kazanmak için yoğun çalıştığı, çocuklarıyla yeterince ilgilenmedikleri, ihmal ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca göçmen ailelerin, daha fazla gelir sağlamak için çocuklarını çalıştırdığı da ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda, göçmen öğrencilerin, yaşam koşulları ve karşılaştıkları sorunlar nedeniyle okullarında akademik olarak başarılı olamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the factors affecting the academic success of the immigrant students who migrated from Turkey to North Cyprus. In this respect, this study attempts to identify the problems that children encounter such as how they are affected by migration, their expectation from the country they began to live, their families' perspective to the education, and the problems they come across in the education system at their schools. In this study, a case study research is used as one of the qualitative research tool for the purpose of the study. In this research, purposeful sampling method's homogenous sampling technique was applied in two different secondary schools with 6 school administrators, 10 teachers, 10 immigrant students and 5 immigrant parents. The study materials comprised of the semi-structured interview technique as a qualitative research method. The data collection was formed by semi-structured interview form and through observation, and the data collection was analyzed by the content analysis method. The results demonstrate that immigrant students have problems especially coping with the discrimination in society and at schools because of their socio-economic and cultural differences. In addition, they also affected by immigration status and this causes some problems such as belonging and compliance issue. The result shows that immigrant families who come from Turkey to North Cyprus also confront nationality and poverty discrimination. The research indicates that immigrant parents are struggling to cope with financial problems and by doing this, they neglect their children, even some immigrant parents employ their children in order to earn more income. As a result of research, immigrant students have low academic performance because of the life standards and the problems they cope with.