Sustainability assessment of photovoltaic power plants in North Cyprus
- Tez No: 402643
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ATİKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, fotovoltaik sistemler, K.Kıbrıs enerji sistemi
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Temiz, ucuz ve çevreye dost bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi özellikle güneş ışınım potansiyeli yüksek Ortadoğu ve Kuzey Kıbrıs gibi ülkelerde fosil yakıt ile elektrik üreten sistemler için iyi bir alternatif enerji kaynağıdır. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Kuzey Kıbrıs'taki tüketicilere elektriği üretme, iletme ve dağıtımından sorumludur. Fuel oil no:6 yakıtı, KIB-TEK bünyesindeki elektrik santralleri için tek enerji kaynağıdır. Bu çalışmada, Serhatköy'e kurulmuş olan 1.275 MWp fotovoltaik (FV) güneş santralinin performansı incelenmiştir. 2,209,322 kWh lik toplam üretimi ile 2012 yılındaKIB-TEK santrallerinde 516.8 ton fuel oil no: 6 yakımı ve 1590 ton C02 emisyon tasarrufu sağlanmıştır. Kuzey Kıbrıs'taki termik santrallerin emisyon analizleri yapılarak, kurulu FV santraller ile emisyon düşümünün tahmini yapılmıştır. Sera gazı etkisi yaratan karbondioksit salınım değerleri 584 g/kWh - 886 g/kWh arasında bulunmuştur. Aynı zamanda, pistonlu dizel makineler ve buhar türbinli termik santraller için ortalama olarak birim yakıt tüketimi 233.9 glkWh olarak bulunmuştur. Bu değerlerle, Serhatköy FV Güneş Santrali'nin çevreye ve ekonomiye sağladığı fayda hesaplanmıştır. Bundan başka, Serhatköy FV güneş santralİ için hayat boyu analiz metodu uygulanmıştır. Buna göre yatırım tasarruf oranı bir (1)' in üzerinde olduğu görülerek yatırımının uygulanabilir (fizibıl) olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The clcan, cheap and environmental friendly renewable energy sources, such as solar energy, are good alternatives to fossil fuels for generating electricity, especially in the Midelle Eastern countries like N. Cyprus where high salar energy potential exists. Cyprus Turkish Electricity Utility Company (KlB-TEK) is responsibi e t\.1r producing, transmitting and distributing electricity to the eonsumers in N. Cyprus. Fuel o il no 6 is the only fuel used by KlB-TEK to produce elcctricity. The present work discusses the first experienccs of the 1.275 MWp Photovoltaic (PV) Power Plant installcd in Serhatköy. In 2012, with total production of2,209,322 kWh energy, KlB-TEK saved 516.8 tonnes of fuel oil no: 6 reducing the C02 emission by 1590 tonnes. An emission analysis was conducted tor the thermal power plants of N. Cyprus in order to estimate the reduction in emissions in the case of installing PV plants to replaee theın. It was found that green house gas (GHG) emissions were reduced between 584g/kWh - 886g/kWh of C02. The speeitic fuel consumption of the reciprocating diesel engines and steam turbine thermal power plants was found to be 233.9 g/kWh. From these values the environmental and economical benefıts of the Serhatkoy PV Plant was estimated. Moreover, a life cycle cost analysis is performed for the Serhatkoy PV Power Plant where it is shown that the savings to investmcnt ratio is greater than 1 Icading to the conclusion that it is economically feasible. Keyword: Rcnewable energy, photovoltaic (PV) systems, N. Cyprus energy system.