Yozgat-Yerköy doğusunun mineralojik, petrografik ve jeokimyasal incelenmesi
The investigation of the Yozgat batolith mineralogical-petrographic, geochemical and petrogenetic (Yerköy-Sefaatli, Southeastern Yozgat)
  1. Tez No: 405130
  2. Yazar: OKTAY TÜVAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ OTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yozgat Batoliti, magma karışımları, fraksiyonel kristalleşme (FC), jeokimya, petroloji, Yozgat Batholith, magma mixing, fractional crystallization (FC), geochemistry, petrology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışma alanında, temeli oluşturan Kırşehir Bloğu Metasedimanterleri' ne ait Bozçaldağ Formasyonu yer alır. Yozgat Batoliti' ne ait plütonikler, Bozçaldağ Formasyonu' nu kesmektedir. Yozgat Batoliti' nin, çalışma alanındaki üyeleri; Adatepe K-Feldispat Megakristalli Kuvars Monzoniti, Yassıağıl K-Feldispat Megakristalli Monzograniti ve Başnayayla Diyorit/Gabrosu' dur. Kötüdağ Volkaniti de, bu birimleri uyumsuzlukla üzerler. Çalışma alanındaki en genç birim Kuvaterner yaşlı Alüvyonlardır. Yozgat Batoliti' ne ait plütonik birimlerin subalkalin (kalkalkalin), genel olarak I-tipi granitoyidler olduğu belirlenmiştir. Bu plütoniklerden Adatepe K-Feldispat Megakristalli Kuvars Monzoniti ve Yassıağıl K-Feldispat Megakristalli Monzograniti, yaklaşık olarak eş yaşlı kayaç gruplarıdır. Değişim diyagramlarına göre, bu birimler eş yaşlı felsik ve mafik mağmaların karışarak meydana getirdikleri hibrid bir monzonitik mağma kaynağının katılaşması sırasında etkin olan fraksiyonel kristalleşme (FC) süreci ile önce Adatepe K-Feldispat Megakristalli Kuvars Monzoniti, daha sonra da Yassıağıl K-Feldispat Megakristalli Monzograniti olarak oluştuğu söylenebilir. Başnayayla Diyorit/Gabrosu farklı bir mafik magma kaynağından itibaren oluşmuş göreli olarak en genç plütoniktir. Yozgat Batoliti, çarpışma öncesi ve çarpışma sonrası yükselme (Üst Kretase) sırasında bölgeye yerleşmiş; levha içi granitoyidlerdir (WPG).
Özet (Çeviri)
Bozçaldağ Formation are members of Kırşehir Block metasedimentary which constitues the bottom of study area. Yozgat batholith is cut the Bozçaldağ Formation. Başnayayla Diorite/Gabbro, Adatepe K-Feldispar Mega-crystal Quartz Monzonite and Yassıağıl K-Feldispar Mega-crystal Monzogranite are constituting of members of the Yozgat Batholit in the study area. Kötüdağ Volcanite is disconformity overlie these units. alluvium (Quaternary) are other the cover rocks in the study area. Plutonic units are subalkaline (calc-alkaline) and I-type. Crystallization of plutonic rocks are as follows: Başnayayla Diorite/Gabbro, Adatepe K-Feldispar Mega-crystal Quartz Monzonite and Yassıağıl K-Feldispar Mega-crystal Monzogranite These plutonics Units are within-plate granitoids (WPG). These units are located in the stage associated with collisional and geological time as Upper Cretaceous.