Karnitin'in tuz stresine maruz bırakılan aba yoksun mutantların antioksidan savunma sistemi üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of carnitine on the antioxidant defense system of aba deficient mutants under salt stress
- Tez No: 405269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIM HEDİYE SEKMEN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arabidopsis thaliana, ABA mutantları (abi2-1), Karnitin, Antioksidan Enzimler, tuz stresi, Arabidopsis thaliana, ABA mutant (abi2-1), Carnitine, Antioxidant Enzymes, salt stress
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tuzluluk, bitki verim ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bitkilerin gösterdiği farklı adaptasyon mekanizmalarından biri de sitoplazmadaki ozmolit miktarının arttırılmasıdır. Böylece hücre membran yapısının korunması ve stres esnasında oluşturulan reaktif oksijen türlerinin ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Bu ozmolitlerden biride karnitindir. Bitkilerin tuz stresine karşı verdiği savunma yanıtlarından biride absisik asit (ABA) miktarının artırılmasıdır. Ancak, ABA ile karnitin arasında antagonistik bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple ABA-karnitin zıt ilişkisi ile ilgili mekanizmaları aydınlatmak üzere Arabisopsis thaliana col ve abi2-1 mutantlarına 4 gün süre ile tuz ve karnitin uygulanmıştır. Sonrasında hasat edilen bitkilerde; bağıl su içeriği, bağıl büyüme hızı, ROS oluşumu (H2O2 miktarı, NADPH oksidaz (NOX) aktivitesi) lipit peroksidasyonu belirlenmiştir. Antioksidan savunma sistemi enzimlerinden SOD, CAT, POX, APX, GR, MDHAR, DHAR ve bu enzimlerden SOD ve CAT'ın izoenzimleride belirlenerek karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak; ilk kez bu çalışma ile karnitinin ABA ile antagonist ilişkisi belirlenmiştir ve karnitinin ABA cevapları olmadanda tuz stresinin hücreye verdiği hasarı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Salinity negatively impacts the plant yield and quality. One of the various plant adaptation mechanisms is the increment in the cytoplasmic osmolyte content. Thus, the preservation of cell membrane structure and the elimination of reactive oxygen species generated during stress is ensured. One of these osmolytes is carnitine. One of the defense responses against salt stress in plants is the rise of the abscisic acid (ABA) content. It is believed that there is an antagonistic relationship between carnitine and ABA. With this aim, to elucidate contrasting relationship mechanism between Arabisopsis thaliana col. and abi2-1 mutants, carnitine and salt were applied for 4 days. Relative shoot growth rate, relative water content, osmotic potential, H2O2 content, NADPH oxidase (NOX) activity and lipid peroxidations were measured after harvest. Antioxidant defense system SOD, CAT, POX, APX, GR, MDHAR, DHAR enzymes and their isoenzymes (SOD and CAT) were comparatively investigated. As a result, in this thesis antagonistic relation between carnitine and ABA was determined for the first time and carnitine has been found to be effective to reduce the salt stress induced damage in the cells without ABA response.