Domates ve biberde ardışık pestisit uygulamasının pestisitlerin parçalanma kinetiğine olan etkisi
The effects of sequence application of pesticides on degradation kinetics for tomatoes and pepper fruits
- Tez No: 405357
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalıntı, Domates, Biber, Ardışık Uygulama, Acetamiprid, Indoxacarb, Deltamethrin, Lambda-Cyhalothrin, Spinosad, Chlorantraniliprole, Residual, Tomatoes, Pepper, Consecutive Application, Acetamiprid, Indoxacarb, Deltamethrin, Lambda Cyhalothrin, Spinosad, Chlorantraniliprole
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tarımsal üretimde önemli bir yere sahip kimyasal mücadelenin olumsuz yönlerinden birisi de kullanılan pestisitlerden kaynaklanan kalıntı sorunudur. Kalıntının en önemli sebeplerinden birisinin ardışık ilaçlama olduğu tahmin edilmekte ve bu konuda da veri eksikliği çok fazladır. Bu tez ile domates ve biberde ardışık pestisit uygulamasının bekleme süresinden nasıl etkilediği ve bu sonuçların modellenmesi ile benzer yapıdaki ilaçların davranışları tahmin edilecektir. Pestisit uygulamaları 10 gün ara ile ikişer defa yapılmış olup, domateste Acetamiprid, Chlorantraniliprole, Deltamethrin, Lambda-Cyhalothrin aktif maddeli pestisitler, biberde Acetamiprid, İndoxacarb, Deltamethrin, Lambda-Cyhalothrin ve Spinosad aktif maddeli pestisitler önerilen dozda kullanılmıştır. Uygulama sonrasında meyve örnekleri belirlenen günlerde toplanmış ve Pestisit ekstraksiyon işlemlerinden sonra pestisit kalıntı analizleri GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) ve LC/MS/MS (Sıvı Kromatografisi/Kütle/Kütle Spektrometresi) cihazlarında yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen veriler yardımıyla“Dinamik Bitki Alınım Modeli”kullanılmış ve değerler karşılaştırılmıştır. Tavsiye edilen dozlarda ardışık iki uygulama sonucunda biber ve domatesde kullanılan pesitisitler için biberde kullanılan Lambda Cyhalothrin haricinde bozunma sürecinde artışın olduğu gözlemlenmiştir. Biberde yapılan modellerin bulunan değerlerle % 90 üzerinde uyum sağlandığı fakat domateste ise modele uyumun daha az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the negative aspects of chemical struggle which has an important place in agricultural production is the residual problem because of pesticides. Consecutive agricultural spraying is under consideration about the most important problem, and the datas about this subject is less. In thesis, we aimed both to determine effect of waiting period after the consecutive agricultural spraying on tomatoes and peppers and estimate behavior of similar kinds of pesticides with modeling the results. Pesticides are sprayed two times with 10 days interval and Acetamiprid, Chlorantraniliprole, Deltamethrin, Lambda-Cyhalothrin are used for tomatoes, Acetamiprid, Indoxacarb, Deltamethrin, Lambda-Cyhalothrin, Spinosad are used for pepper at recommended dosage. Samples are picked up at specified days after spraying and residual analyses are carried out with DC-MS (Gas Chromatography Mass Spectroscopy) and LC/MS/MS (Liquid Chromatography/Mass/Mass Spectroscopy) after pesticide extraction processes. Dynamic Plant Uptake Model is used to explain results.. The pepper and tomatoes results show that degradation period of pesticides except for Lambda Cyhalothrin, which were applied as two consecutive times at recommended levels, is extended. Analyses model is assorted with pepper up to 90% rate. However, the studies point out that analyses model is less compatible for tomatoes results.