Helikopter kontrolünde yeni yöntemler ile enerji tasarrufu
Energy save with new methods in helikopter flight control
- Tez No: 406127
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUĞRUL OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Pasif Başkalaşım, Aktif Başkalaşım, Uçuş Kontrol, Helikopter, Passive Morphing, Active Morphing, Energy Save, OVC, Flight Control, Helicopters
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu bilim yüksek lisans tezinde helikopter kontrol enerjisi tasarruf etmek için yeni teknikler araştırılmıştır. Bu maksatla kontrol-amaçlı, fizik-bazlı helikopter modellerinden faydalanılmıştır. İki yeni teknik bu çalışma kapsamında geliştirilmiştir. Bunlardan ilki birleştirilmiş pasif ve aktif başkalaşım yöntemidir ve yaklaşım iki var olan pasif ve aktif başkalaşım yöntemlerini birleştirir. Bu yaklaşım sayesinde önemli ölçüde kontrol enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Bu yaklaşım var olan başkalaşım yöntemleri arasında kontrol enerjisi tasarruf etmek açısından en üstün olanıdır. Bu bilim yüksek lisans tezinde diğer bir yeni kontrol enerjisi tasarruf etme tekniği olan hareketli kuyruk yüzeyi yöntemi incelenip geliştirilmiştir. Bu maksatla yatay kuyruk yüzeyinin kolektif, diferansiyel ve ileri-geri hareketine müsaade edilmiştir. Bu yöntemi kullanarak önemli ölçüde kontrol enerjisi tasarrufu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this Master of Science thesis novel techniques for helicopter control energy save is investigated. For this purpose control-oriented, physics based helicopter models are benefited. Two novel techniques are developed in this study. The first one is combined passive and active morphing approach which integrates two existing morphing approaches that passive morphing and active morphing. Considerable control energy is saved using this approach. This approach is the superior over all the morphing approaches in terms of control energy save. In this Master of Science thesis another novel control energy save techniques named as moving horizontal tail idea is developed and investigated. For this purpose collective, differential, and forward-backward motion of horizontal tailplane is permitted. Via using this method also considerable control energy is saved.