Farklı fonksiyonel gruplu polimerlerin bor gideriminde değerlendirilmesi
Evaluation of different functionalized polymers in boron removal
  1. Tez No: 406280
  2. Yazar: YASENJIANG KUNAHONG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BEKER, YRD. DOÇ. DR. ESRA BİLGİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, adsorpsiyon, iyon değişimi, polimer adsorban, izoterm, kinetik, Boron, adsorption, ion exchange, polymeric adsorbent, isotherm, kinetic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde temiz içme suyunun hızla kirlenmesinden dolayı dünya ciddi bir içme suyu krizi ile karşı karşıyadır. Endüstri kollarının hızla gelişmesi ile birlikte bu endüstrilerden çıkan atık sular yer altı ve yer üstü sularını hızla kirletmektedir. Çeşitli endüstriyel faaliyetler sonucu meydana gelen endüstri atık suları ve tarımda kullanılan değişik kimyasal ürünler bor içermektedir. Bor bileşikleri gelişen teknolojiyle birlikte endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Borun başlıca kullanım alanları cam, seramik, temizleme ve beyazlatma, tarım, metalurji, tekstil ve nükleer endüstri, yanmaz eşya yapımı, kâğıt endüstri ürünleri, yapıştırıcılar ve çeşitli ilaçların yapımıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği bor derişimi içme suyu için 0,3 mg/L, sulama suyu için ise 0,5 mg/L'dır. Bitkiler için oldukça gerekli bir besin maddesi olan bor elementinin yüksek konsantrasyonlarda bulunması toksik etkiye neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, insanlara ve çevreye olan etkileri de göz önünde bulundurulduğunda sulardan ve atık sulardan bor gideriminin büyük önem taşıdığı görülmektedir. Atık sulardan bor giderimini gerçekleştirebilmek için birçok yöntem denenmiştir. Bunlardan adsorpsiyon, elektrodiyaliz, koagülasyon, kimyasal çöktürme, ters osmoz ve nanofiltrasyon, organik çözücülerle ekstraksiyon ve termal yöntemler gibi yöntemler atık sulardan bor gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bor seçici reçineler ile bor adsorpsiyon potansiyelinin değerlendirilmesi, proses parametrelerinin etkisinin incelenmesi, kesikli ve sürekli sistemde izoterm, kinetik ve kolon çalışmaları ve reçinelerin rejenerasyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the world is facing drinking water crisis due to rapid contamination of drinking water. With the fast development of various industries, a huge quantity of wastewater has been produced from industrial processes and was discharged into water systems. Boron is found with widespread amound on above ground, especially in soil, rocks and water. Chemical products which are used in agricultural and industrial wastewater which is composed from prosessing activities in factories are especially rich in borat. At the present days, borate compounds are widely used in industry with developing technology. Main using areas of boron compounds are glass and ceramic industry, cleaning and whitening industry, farming, metallurgy, textile, nuclear, fireproof materials and paper industry, adhesive and drug production. World Health Organization limited the boron concentration as 0.3 mg/L in drinking water and 0.5 mg/L in irrigation water. Boron is an important nutritianal element for plants but higher concentrations of boron has toxic effects. Furthermore, boron removal from wastewater is extremely important when we consider its effects on human and environment. There are a lot of tecniques reported for removal of boron from wastewater. Adsorption, electrodialysis, coagulation, chemical precipitation, reverse osmosis and nanofiltration, extraction with organic solvents and thermal methods are some of the experiments which are used for removal of boron from waste water. In this study, evaluation of boron adsorption potential of boron selective resins, the influence of process parameters, isotherm, kinetic and column modelling in batch and continuos system and regeneration of resins was examined.