Uşak ilindeki paederınae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyası türleri üzerinde sistematik araştırmalar
Systemati̇c studies on the speci̇es of paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) in Uşak, Turkey
- Tez No: 406376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ANLAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Staphylinidae, Paederinae, UĢak, Ege Bölgesi, Türkiye, fauna, sistematik, Staphylinidae, Paederinae, UĢak, Aegean Region, Turkey, fauna, systematics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nisan 2013–Temmuz 2014 tarihleri arasında, Türkiye‟nin Ege Bölgesi‟nde yer alan UĢak ilinde yapılan arazi çalıĢmaları sonucunda Paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyasına ait 12 cinse bağlı 22 tür belirlenmiĢtir. AraĢtırma sonucunda belirlenen türlerden, üçü Astenus Dejean, 1833; ikiĢer tanesi Achenium Leach, 1819 ve Medon Stephens,1833; dörder tanesi Scopaeus Erichson, 1839 ve Rugilus Leach, 1819; birer tanesi ise Leptobium Casey, 1905, Lobrathium Mulsant & Rey, 1878, Platydomene Ganglbauer, 1895, Micrillus Raffray, 1873, Paederus Fabricius, 1775, Micranops Cameron, 1913 ve Sunius Stephens, 1829 cinslerine bağlıdır. Kaydedilen 22 türden 17‟si UĢak ili için ilk defa rapor edilmiĢtir. Paederus littoralis Gravenhorst 1802 ve Rugilus maltzevi Gusarov 1991 türleri ayrıca Ege Bölgesi için de yeni kayıtlardır. Achenium anatolicum Jarrige, 1952 ve Scopaeus minutoides Coiffait, 1969 türleri Anadolu için endemik türlerdir. Bu çalıĢma ile belirlenen türlere ait sistematik ve faunistik bilgilerin yanı sıra ekolojik, zoocoğrafik ve biyolojik notlara da yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
At the excursions in UĢak province from Aegean region of Turkey between the dates of 2013, April and 2014, July 22 species belonging to 12 genera of the subfamily Paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) were collected. In conclusion of the studies, three species of Astenus Dejean, 1833; two species of Achenium Leach, 1819 and Medon Stephens,1833; four species of Scopaeus Erichson, 1839 and Rugilus Leach, 1819; one species from Leptobium Casey, 1905, Lobrathium Mulsant & Rey, 1878, Platydomene Ganglbauer, 1895, Micrillus Raffray, 1873, Paederus Fabricius, 1775, Micranops Cameron, 1913 and Sunius Stephens, 1829 were recorded. 17 species of 22 recorded species were reported for the first time in UĢak province. Paederus littoralis Gravenhorst 1802 and Rugilus maltzevi Gusarov 1991 recorded for the first time from Aegean region of Turkey. In addition Achenium anatolicum Jarrige, 1952 and Scopaeus minutoides Coiffait, 1969 are known endemics in Anatolia. With this study not only are the systematic and faunistic informations, about determined species given but also ecological, zoogeographical and biological notes are attached.