PVA/ SOL -Jel bazlı biyosilika jel kompozit filmlerin hazırlanması
Preparation of PVA/ SOL-Jel deri̇ved biosilicate gel composite films
- Tez No: 406544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL AKYOL, PROF. DR. SEVİL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kompozit film, pirinç kabuğu külü, polivinil alkol, silika jel, Composite films, polyvinyl alcohol, rice hull ash, silica gel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu bitirme tezi çalışmasında, polivinilalkol (PVA)/ıslak silika jel kompozit filmler hazırlanmıştır. Silika filmlerinin hazırlanmasında genel olarak TEOS (tetraetilortosilikat) ve TMOS (tetrametilortosilikat) ya da sodyum silikat çözeltileri silika kaynakları kullanılmaktadır. Bu çalışmada silika kaynağı olarak tarımsal bir atık ve ucuz bir hammadde olan pirinç kabuğu külü kullanılmıştır. Ayrıca silika diğer çalışmalardan farklı olarak ilk defa filmlere jel olarak ilave edilmiştir. Pirinç kabuğu külünden alkali ekstraksiyon yöntemi ile sodyum silikat çözeltileri üretilmiştir. Sodyum silikat çözeltileri pH 7'de HCl varlığında sol-jel yöntemi ile jelleştirilmiştir. Elde edilen jeller ve üç farklı viskozite derecesine sahip PVA kullanılarak kompozit filmler elde edilmiştir. 5:88, 26:88 ve 40:88 farklı viskoziteye sahip PVA kullanılmıştır. Oda sıcaklığında(25-27 °C) 24 saat süreyle ve vakum altında 40°C'de 9 saat süreyle kurutularak PVA/silika jel filmleri elde edilmiştir. Üretilen PVA/silika jel filmlerinin yapısal özellikleri FT-IR ile, morfolojisi ise SEM ile saptanmıştır. Ayrıca 72 saat süreyle su içerisindeki bekletilerek şişme özellikleri incelenmiştir. Yüksek viskoziteye sahip PVA ile elde edilen filmlerin su absorplama kapasitelerinin yüksek olduğu görülmüştür ve daha homojen filmler elde edilmiştir. Vakum altında 40 °C'de kurutularak elde filmlerin ortam şartlarında kurutulan flimlere göre su içerinde daha dayanıklı ve kararlı bir yapıda oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, various PVA/wet silica gel composite films were prepared. TEOS, TMOS or sodium silicate solution silica sources are generally used in preperation of silica films. In this study, rice hull ash which is an agricultural waste and a cheap material was used as a silica source. Moreover, silica was added to films as a gel for the first time in this study which is different than other studies in the literature. Sodium silicate solution was produced from rice hull ash with alkali extraction method. Sodium silicate solutions were gelated at pH 7 with HCl addition by sol-gel method. Composite films were prepared by using obtained gels and three different viscosity grades PVA. PVA, has different viscosity; 5:88, 26:88 and 40:88 was used. PVA/silica gel films were obtained by drying at room temperature for 24 hours and in vacuum at 40 °C for 9 hours. Structural characteristics of prepared PVA/silica gel films were determined by FT-IR analysis, and its morphology by SEM. Further, swelling properties of films in water was studied by keeping them in water for 72 hours. The films obtained with high viscosity PVA were found slightly high absorption capacity and more homogenous films were obtained. The obtained films dried at 40 ° C in vacum were found to be more durable and stable compared to films dried at ambient conditions