Application of generalized estimating equations (GEE) for real longitudinal data
Genelleştirilmiş tahmin denklemlerinin (GEE) gerçek boylamsal veri için uygulaması
  1. Tez No: 406547
  2. Yazar: FATİMA YASSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri (GEE), Boylamsal Veri, Quasi Olabılirlik, Korelasyon Etkisi, Generalized Estimating Equations (GEE), Quasi Likelihood, Longitudinal Data, Correlation Effect
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Genellikle istatistikçilerin hedefi optimum istatistiksel modeller elde etmek ve bu modellerin parametrelerini tahmin ederek çıkarsamalar yapmaktır . Uygun bir istatistiksel yöntem seçimi aslında verinin nasıl toplanması gerektiği ve ne ölçtüğü konusunda dikkatli düşünmeyi gerektirir. Ama bazen ham veri, iyi tahminler elde etmemizi sağlayan klasik istatistik varsayımlarını sağlamayabilir. Tahmin yöntemlerinde, önemli varsayımlardan biri verinin korelasyonsuz olduğudur. Çalışmamızda, bu varsayımı ihlal eden, korelasyonlu veriler incelenecektir. Bu problemi çözmek için birçok çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Bunların arasından, her zaman yeterli çözümü veren yöntemleri kullanmak hedefimizdir. Bu yöntemlerden, Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri (GEE), verilerde korelasyon olduğu durumda yeterli çözüm bulmak için popüler bir yöntem haline gelmiştir. GEE metodolojisinin önemli bir özelliği, korelasyon etkisi çeşitlerinden“working kovaryans”etkisini dikkate almasıdır. GEE, geleneksel olarak Genelleştirilmiş Lineer Modeller (GLM) 'in bir uzantısı olarak sunulduğundan dolayı, bu çalışmada, başlangıç olarak GLM algoritmaları ve tahmin elde etme tekniklerinden bahsedilecektir. Bunlara ek olarak GLM'in önemli bir faydasıda tahminleri olabilirlik olasılığına dayalı veri grupları için istatistikler ve özellikler türetme kabiliyetidir ki; bu sebeple istatistikçiler GLM kapsamında tahmin yöntemleri oluşturur. Bağımsızlık olmadığı durumlarda GLM uygulamada bağımsızlık gerektirdiğinden dolayı uygulanamaz. Çalışmamızda, GEE ve korelasyonlu veriyi çözen diğer yöntemlerden bulunan modeller için parametre tahminleri, standart hataları ve özet istatistiklerinin karşılaştırılması yapılacaktır. Sosyal bilimlerde korelasyon içeren birçok veri çeşidi vardır. Bu çalışmamızda örnek olarak boylamsal veri kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Every statistician's goal is to obtain optimal statistical models and then estimate the parameters of these models to make inferences. Selecting an appropriate statistical method actually requires careful thinking about how data should be collected and what they measure, but normally raw data is sometimes overcome the classical assumptions of statistics which inhibit access to good estimates. We addressed the problem of correlated data which is one of the most important assumptions in estimation methods. Many solutions were developed to solve this problem; however our goal is always to get sufficient solution. The Generalized Estimating Equations (GEE) have become a popular approach that provides a sufficient solution for the data that occur in correlation condition. An important feature of the GEE methodology takes into account the type of correlation effect (“working correlation structure”). In this thesis, initially we will give an overview of Generalized Linear Models (GLM) algorithms and their techniques of getting estimates; which the GEEs had presented in the GLM environment. In addition GLMs have an important utility that is ability to derive statistics and properties for group of data which based on likelihood, that makes statisticians create methods within the GLMs framework, but it require independence where sometimes is not applicable. Additionally, we will make comparison for estimated parameter and standard errors between models which solved the correlated data and GEE. There are many kinds of correlated data in social sciences; we used longitudinal data as an example.