Gümüş diamin florür ve lazer uygulamasının cam iyonomer restorasyonlara etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of silver diamine fluoride and laser application on glass ionomer restorations
- Tez No: 1021330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜESSER AHU YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gümüş diamin florür, potasyum iyodür, diyot lazer, mikrosızıntı, antibakteriyel etki, Diyod lazer, Silver diamine fluoride, potassium iodide, diode laser, microleakage, antibacterial effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında; daimi dişlerde gümüş diamin florür (GDF) ve potasyum iyodür (KI) içerikli materyalin diyot lazer ile kombine kullanımının cam iyonomer restorasyonlardaki mikrosızıntı ve antibakteriyel etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden ortodontik veya periodontal amaçla çekim endikasyonu verilmiş 108 çürüksüz daimi diş toplandı. Mikrosızıntı deneyi için 72 standardize Sınıf V kavite hazırlandı. Örnekler 6 gruba ayrıldı: 1. Grup: GDF+KI (SDI, Riva Star, Victoria, Avusturalya); 2. Grup: GDF; 3. Grup: GDF+KI+diyot lazer (Wiser Laser Evaluation, Doctor Smile, Vicenza, İtalya); 4. Grup: GDF+diyot lazer; 5. Grup: diyot lazer; 6. Grup: Kontrol grubu (Distile su). Bütün kaviteler cam hibrit materyali (Equia Forte HT Fil, GC Corp., Tokyo, Japonya) ile restore edildi. Tüm örnekler termal siklusa alındı. Restorasyon sınırlarından 1 mm uzaklıkta tırnak cilası ile örtüldü ve %0,5' lik bazik fuksin içerisinde 24 saat bekletildi. Örnekler hassas kesim cihazı (Isomet1000, Buehler, Lake Bluff, IL, USA) kullanılarak uzun ekseni boyunca kesildi ve boya penetrasyonu iki bağımsız ve kör değerlendirici tarafından stereomikroskop (Leica MZ75, Leica microsystem, Wetzlar, Almanya) altında değerlendirildi. Antibakteriyel etkiyi değerlendirmek için 72 dişten 2 mm kalınlığında dentin kesitleri elde edildi. Hazırlanan dentin kesitleri üzerinde Streptococcus mutans ve Lacticaseibacillus casei içeren ikili biyofilm tabakası oluşturulduktan sonra örnekler 6 gruba ayrıldı ve mikrosızıntı grup örnekleri ile aynı tedavi protokolleri uygulandı. Her gruptan 10 örnek lazer taramalı konfokal mikroskop (Leica TCS SPE, Leica Microsystems, Wetzlar, HE, Almanya), 2 örnek taramalı elektron mikroskopunda (Zeiss EVO MA10, Carl Zeiss Microscopy GmbH, Jena, BW, Almanya) değerlendirildi. Mikrosızıntı değerlendirilmesinde değerlendiriciler arasındaki uyum, ağırlıklı kappa katsayısı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Gruplar arasındaki fark R yazılımı (version 4.4.1.) kullanılarak Kruskal-Wallis testi ile analiz edildi. Antibakteriyel etki için ikili karşılaştırmalarla birlikte genelleştirilmiş tahmin denklemleri (Generalized Estimating Equations, GEE) yöntemi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Antibakteriyel etkinliğe bakıldığında tüm deney grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlendi (p <0,001). GDF+KI+Lazer grubu, GDF grubuna ve diyot lazer grubuna göre daha yüksek antibakteriyel etkiyi gösterdi (p<0,05). Mikrosızıntının değerlendirilmesinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı ancak KI içeren gruplar daha yüksek medyan mikrosızıntı değerleri gösterirken, en düşük medyan kontrol grubunda gözlendi (p> 0,05). Sonuç: GDF, KI ve diyot lazer in kombine kullanılması cam hibrit restorasyonların sızdırmasını önemli ölçüde etkilemeden antibakteriyel etkinliğin artmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to evaluate the effects of the combined use of silver diamine fluoride (SDF) and potassium iodide (KI), with a diode laser on microleakage and antibacterial activity in glass ionomer restorations of permanent teeth. Material and Method: A total of 108 sound permanent teeth extracted for orthodontic or periodontal reasons were collected from the Faculty of Dentistry, Marmara University. For the microleakage experiment, 72 standardized Class V cavities were prepared. The samples were divided into six groups: Group 1: SDF+KI (SDI, Riva Star, Victoria, Australia); Group 2: SDF alone; Group 3: SDF+KI + diode laser (Wiser Laser Evaluation, Doctor Smile, Vicenza, İtalya); Group 4: SDF + diode laser; Group 5: diode laser; Group 6: control group (distilled water). All cavities were restored with a glass hybrid (Equia Forte HT Fil, GC Corp., Tokyo, Japon) restorative material. All specimens were subjected to thermocycling. The specimens were coated with nail varnish up to 1 mm from the restoration margins and immersed in 0.5% basic fuchsin solution for 24 hours. The specimens were then sectioned longitudinally along their long axis using a precision cutting device (Isomet1000, Buehler, Lake Bluff, IL, USA) and dye penetration was evaluated under a stereomicroscope (Leica MZ75, Leica Microsystems, Wetzlar, Germany) by two independent and blinded examiners. To evaluate the antibacterial activity, dentin sections with a thickness of 2 mm were obtained from 72 teeth. After the formation of a dual-species biofilm containing Streptococcus mutans and Lacticaseibacillus casei on the prepared dentin specimens, the samples were divided into six groups and subjected to the same treatment protocols as the microleakage groups. From each group, 10 specimens were allocated for confocal laser scanning microscopy (Leica TCS SPE, Leica Microsystems, Wetzlar, HE, Germany) analysis and 2 specimens for scanning electron microscopy (Zeiss EVO MA10, Carl Zeiss Microscopy GmbH, Jena, BW, Germany) evaluation. Inter-examiner agreement in the microleakage assessment was evaluated using the weighted kappa coefficient. Differences among groups were analyzed using the Kruskal–Wallis test with R software (version 4.4.1.). Antibacterial outcomes were analyzed using generalized estimating equations (GEE) with pairwise comparisons. Results: Regarding the antibacterial effect, a statistically significant difference was observed between all experimental groups and the control group (p <0.001). The SDF+KI+laser group demonstrated significantly greater antibacterial activity than the SDF group and the diode laser group (p<0.05). In the evaluation of microleakage, no statistically significant difference was found among the groups; however, the groups containing KI exhibited higher median microleakage values, whereas the lowest median value was observed in the control group (p> 0.05). Conclusion: The combined use of silver diamine fluoride (SDF), potassium iodide (KI), and diode laser irradiation may contribute to increased antibacterial efficacy without significantly affecting the microleakage of glass hybrid restorations.