Ev egzersiz programının verilme şeklinin etkinliğinin dikkat düzeyi ve tampa kinezyofobi ölçeğiyle değerlendirilmesi
Effectiveness of given type of house workout attention level scale and evaluation of tampa ki̇nesi̇ophobi̇a
- Tez No: 406908
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Physical Therapy, Home Exercises, Exercise Videos, Quality Of Life
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç ve Çalışma Planı; Bu araştırmada ev egzersizlerinin verilme şeklinin etkinliği egzersizi yapma sıklığı hastaların ağrı düzeyi, hareket korkusu ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Araştırma, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastası olup ev de fizik tedavi egzersizleri önerilen 32 hastadan elde edilen verilerle yapılmıştır. Hastalar, önce dikkat testlerine tabi tutulmuş, daha sonra randomize kontrollü olarak iki ana gruba ayrılarak Video Grubu ve Föy Grubu oluşturulmuştur. Her iki grup da hastaların dikkat düzeyleri göz önüne alınarak Dikkat Düzeyi Yüksek ve Dikkat Düzeyi Düşük olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Uygulamalar; Birinci gruba video ile ikinci gruba föy ile ev egzersizleri verilmiştir ve 15 gün sonra değerlendirme yapılmıştır. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı skorları Visual Analog Scala (VAS) ile egzersizden kaçınma (korku) skorları ise Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile ayrı ayrı ölçülmüştür. Hastaların yaşam kalitesi değerleri ise Short Form-35 (SF-36) ile tedavi sonunda bir defalık ölçülmüştür. Elde edilen verilere dayalı olarak hastaların egzersiz yapma alışkanlıkları ile tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı ve korku değerleri karşılaştırılarak egzersiz yapma sıklığı ile yaşam kalitesi skorları arasındaki ilişki incelenmiştir.Bulgular; Her iki grupta da ağrı ve egzersizden kaçınma skorlarının olumlu yönde istatistiki olarak anlamlı düzeyde değiştiği görülmektedir. Egzersiz yapma sıklığı ile yaşam kalitesi değerleri arasında bir ilişki görülmemiştir.Fakat egzersiz yapma sıklığı ile egzersizin verilme şekli arasında anlamlı bir farklılık vardır.Video ile verilen egzersizlerin etkinliği egzersiz yapma sıklığını daha fazla etkilemiştir.Sonuçlar; Hastalara verilen ev egzersizleri farklı hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bu egzersizlerin video ile verilmesi föy ile verilmesine göre daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.Dikkat düzeyi egzersiz verilme şeklinin etkinliğini etkilememektedir. Anahtar Kelimeler, Fizik Tedavi, Ev Egzersizleri, Video İle Egzersiz, Yaşam Kalitesi.
Özet (Çeviri)
Objectives and Work Plan; In this study, the frequency of home pain levels of patients to exercise the effectiveness of how the given exercise, movement and fear of the impact on quality of life were examined. The research was done with physical therapy and rehabilitation patient data is obtained from 32 patients home physical therapy exercises also recommended. Patients were subjected to careful testing before then divided into two main groups as randomized controlled video Group and the Data Group was formed. Both groups of patients also taking into consideration the level of attention and Attention Warning Level High Level is divided into two subgroups, including low. Applications; Home exercise sheet with the second group with the first group and after 15 days the video has been assessment is made. Treatment of patients before and after treatment visual analog scale pain scores (VAS) to refrain from exercise (fear) scores were measured separately with the Tampa kinesiophobia Scale. The quality of life of the patients with the Short Form-35 (SF-36) were measured at the end of a one-time treatment. Based on the data obtained by exercising habits of patients with pre-treatment and post-treatment pain and fear exercise value by comparing the relationship between quality of life scores were examined for making the frequency; It is observed that in both groups was statistically significant positive change in pain score and avoid exercise. The frequency of exercise is unprecedented relationship between quality of life scores. However, the effectiveness of exercise training given by a significant there are difference between the frequency of.video of the mode of exercise is more likely to affect the frequency of exercise Results; Successful results in the treatment of different diseases provides patients given home exercises to achieve. It's more successful than the video of the exercise is to be supplied with sheets to be obtained. The level of attention does not affect the effectiveness of how the given exercise.