An international comparison of efficiency in interest free banking: An empirical study
Faizsiz bankacılıkta etkinliğin uluslararası bir karşılaştırması: Ampirik bir uygulama
- Tez No: 407120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz bankacılık, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Toplam Teknik Etkinlik, Saf Teknik Etkinlik, Ölçek Etkinliği, Interest free banking, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Overall Technical Efficiency, Pure Technical Efficiency, Scale Efficiency
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bankacılık sektörü, finansal sistemin en önemli unsurlarından biridir. Son yıllarda, faizsiz bankacılık sistemi faize dayalı bankacılık sisteminden çekinen insanların tasarruflarını ekonomiye aktarmak amacıyla dünya üzerinde oldukça yaygınlaşmıştır. Faizsiz bankacılık sektörü son yıllarda hızlı büyümesinden dolayı etkinlikleri üzerine araştırmalar için artan bir ihtiyaç vardır. Bu çalışmada faizsiz bankacılık sektörünün etkinliğini uluslararası düzeyde incelenmektedir. Çalışmada 2010 ile 2013 yılları arasında 24 farklı ülkeden 86 faizsiz bankanın etkinlik skorları ölçülerek analiz edilmiştir. Bankaların etkinlikleri parametrik olmayan yöntemlerden veri zarflama analizi tekniği kullanılarak ölçülmüş, etkin ve etkin olmayan karar verme birimleri belirlenmiştir. Etkinlik skorları toplam teknik etkinlik, saf teknik etkinlik ve ölçek etkinliği olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar seçilen faizsiz bankaların toplam etkinliklerinin dört yıllık ortalamasının %45,8 olduğunu gösterir. Saf teknik etkinlikleri ve ölçek etkinlikleri toplam teknik etkinlikten yüksektir ve sırasıyla %64.4, %71.1 dir. Modellerin çözüm aşamasında ise VZA özel yazılımlarından biri olan DEA Solver kullanılmıştır. Etkinlik değerleri bulunduktan sonra bankaların girdi ve çıktı değişkenleri için potansiyel iyileştirmeler belirlenmiştir. Sonuç olarak etkin olmayan bankaların düzeltilmesi için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking system is one of the most significant elements of the financial system. In last decades interest free banking system spread all over the world to transmit the savings of the people who hesitate the interest based banking system. Since the interest free banking sector is growing fast in recent years there is an increasing need for researches on their efficiencies. This study investigates the efficiency of the interest free banking sector on an international level. The study measured and analyzed the efficiency scores of 86 interest free banks from 24 different countries between 2010 and 2013. Efficiency of the banks has been measured using the non-parametric data envelopment analysis (DEA) method and efficient and inefficient decision making units (DMUs) were determined. Efficiency scores are calculated as overall technical efficiency (OTE), pure technical efficiency (PTE) and scale efficiency (SE). In the solution phase of the models, DEA Solver which is a special standard program for DEA Method is used. The results indicate that average of four years of OTE in selected interest free banks is about 45.8%. Their PTE and SE are higher than OTE and have respectively 64.4% and 71.1%. After finding the efficiency scores potential improvements for input and output variables of the banks have been determined. Finally suggestions for improving the inefficient banks have been provided.