Muamelat konularında örfe dair hükümler, el - Hidâye örneği
Rulings besed on custom in Islamic Law: The example of al - Hidayah
  1. Tez No: 407228
  2. Yazar: ESMATULLAH AWLİAQUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marginani, Urf, provivions, Hanafi law, muamelat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma XII. yüzyılda Mâverâünnehir bölgesinde yaşamış olan Mergînânî ve onun en önemli eseri olan el-Hidâye'nin muâmelat konularının örfe ve Âdet dâir hükümleri hakkındadır. Eserin bu bölümünde yer alan örf ve âdetle ilgili hükümler tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır: Giriş kısmında konun önemi, sınırlandırılması, amacı, kaynak ve yöntemi hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümünde Mergînânî'nin hayatı, hocaları, talebeleri, ilmi şahsiyeti, yaşadığı dönem ve el-Hidâye'nin şerhleri hakkındaki bilgiler genel olarak aktarılmıştır. İkinci bölümde, örf ve âdet kavramı üzerinde durulmuş, örfün kaynak olma değeri ve çeşitleri anlatılarak Hanefî mezhebinde örfün yeri konusuna ana hatlarıyla diğerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm ise, tezin ana bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde örf ve âdet ile ilgili konuları başlıklar halinde tasnif edilerek örf ve âdete dâir hükümler, konularına göre ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about Marginani whom lived in XII.century in Mawaraunnaher region and his important book al Hidaya's subjects about muamelat related to Urf provisions. This study contains one introduction and three chapters. The importaance of the subject, limits, scopes, methods and sources have been detailed in the introduction. In the first chapter the life, teachers and pupils of Marginani and his scholarly personalit yhave been examined His time and commentaries of al Hidaya has been examined.In the second chapter the concepts of urf and tradition have been explained and the position of Urf in Hanafi law have been evaluated. In the third chapter which contains the main chapter of the study the subjects related to Urf have been classified in to its subjects and examined.