Asri Divanı: İnceleme - metin
Diwan of Asri: Examination - text
  1. Tez No: 407261
  2. Yazar: HÜLYA BÜYÜKARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asrî, divan, İran, şiir, 20. yüzyıl, Asri, diwan, Iran, poetry, 20th century
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Ahmet Cemil Miroğlu, 20. yüzyılda yaşamış diplomat bir şairdir. Klasik Türk edebiyatının çıkış noktası kabul edilen İran ile Rusya, Belgrad, Sudan, Suriye gibi ülkelerde uzun yıllar bürokratlık yapmıştır. İran'da yaşadığı dönemde klasik şiir tarzıyla 'Asrî' mahlasını kullanarak bir divan oluşturmuştur. Milli Kütüphane'de ulaşabildiğimiz Asrî Dîvânı'nın şimdiki tespitlerimize göre aynı kütüphanede bildiğimiz 6 defteri daha mevcuttur. Çalışmamızın konusunu oluşturan divan, bütün defterler arasında en hacimlisidir. 137 varaktan oluşmuş mürettep olmayan divanda, çoğunluğu gazel olmak üzere, terkîb-i bend, mesnevî, tahmîs, terbî, tesdîs, tesbî', muhammes, murabba, rubâ'î, kıt'a, koşma ve müfred gibi nazım şekilleriyle yazılmış manzumeler yer almaktadır. Asrî Dîvânı, Klasik Türk şiirinin değişerek 20. yüzyılda hâlâ yaşadığını gösteren bir belge niteliğindedir. Eserin Klasik Türk şiirinin önceki yüzyıllara nazaran gücünü kaybettiği bir dönemde yazılmış olması ve tanınmaması dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Cemil Miroğlu is a diplomat poet who lived in the 20th century. He has worked as bureaucrat in Iran where we accept the starting point of Classical Turk literature, Russia, Beograd, Sudan, and Syria for many years. During his lifetime in Iran, he has wrote a diwan using the classical style of poetry and with the 'Asri' appellation. We can reach the 'Asri Diwan' in Ankara National Library that has 6 registers of diwan according to our current detections. Diwan is the most voluminous that constiting our work of all registers. In this collected poems consisting of 137 foils which form our subject of work, take place verse images like composition terkib-i bend, mesnevi, tahmis, terbi, tesdis, tesbi, muhammes, murabba, rubai, kıt'a, koşma and lots of gazels. Diwan of Asri is a document showing that Classical Turkish Poetry still live in 20th century by changing. It seems important that work was written in a period of Classical Turkish poem which lost its effect according to previous years and diwan's lack of knowledge.