Uzamsal artırılmış gerçeklik yerleştirmesi ve bir video projeksiyon eşlemesi
Spatial augmented reality installation and a video projection mapping application
- Tez No: 407381
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY YURDAKUL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal artırılmış gerçeklik, video projeksiyon eşlemesi, yerleştirme, enstalasyon, hareketli grafikler, video, grafik tasarım
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
21. Yüzyıl'ın ilk çeyreğinde bir yeni medya biçimi olarak görüntüleme birimlerindeki artırılmış gerçeklik uygulama ve ekipman kullanımı, sosyal yaşantının bir parçası haline dönüşmeye başlayarak izleyici, kullanıcı için bir yeni medya biçimine dönüşmüştür. Yaşadığımız fiziki çevre koşullarını sayısal ortama aktararak sanal bir gerçeklik yaratma çalışmalarının doğrultusunda ortaya çıkan artırılmış gerçeklik kavramı, var olan çevreyi sayısal veriler ile bütünleştirmeyi amaçlarken Uzamsal Artırılmış Gerçeklik fikrinin ortaya çıkmasına da yön vermiştir. Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulama çalışmalarındaki donanım kullanımını farklı bir bakış açısı getiren Uzamsal Artırılmış Gerçeklik kavramı, holografi ve bu tezin ana konusunu oluşturan video projeksiyon eşleme tekniklerinin ortaya çıkmasını sağlarken, uygulama teknikleri kapsamında videografi ve günümüz grafik tasarımının vazgeçilmez bir parçası olmayı başaran hareketli grafikler konusu için de bir araştırma-geliştirme alanına dönüşmüştür. Bu tez çalışmasındaki ana hedef, bir uzamsal artırılmış gerçeklik uygulama tekniği olan Video Projeksiyon Eşleme konusunu, tarihsel gelişim sürecindeki adımlarının incelenerek günümüzdeki yerleştirme/enstalasyon uygulamalarındaki etkisini hareketli grafikler ve videografi kapsamında araştırarak ortaya koymaktır. Tezin 1. Bölümünde projeksiyon cihazının erken dönem gelişim süreci ve sonrasında videonun bir sanat eserine dönüşmesini sağlayan“Limited Edition”yaklaşımında yer alan projeksiyon cihazının rölü yapılan araştırmalar ile sunulmaktadır. Tezin 2. Bölümünde sanal, artırılmış ve uzamsal artırılmış gerçeklik konularındaki ayırt edici noktalar ortaya konarak, video projeksiyon eşleme tekniğinin tarihsel gelişim sürecindeki uygulama adımları incelenmiş, tez konusu tanımlanmış ve günümüz video projeksiyon eşleme tekniğine bağlı olarak geliştirilmiş farklı bakış açılarındaki yerleştirme uygulamaları incelenerek sunulmuştur. Tezin 3. Bölümünde ise video projeksiyon eşleme tekniğinin temel öğeleri açıklanmıştır. Yapılan bu araştırmalar doğrultusunda tezin 4. Bölümünde, hareketli grafikler aracılığı ile oluşturulan“Başkalaşım”isimli video projeksiyon eşleme yerleştirme çalışmasının yapım aşamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first quarter of 21th century, use of augmented reality applications and equipment in imaging units as a new form of media has become a part of social life and a new media type for spectators and users. The concept of augmented reality, appeared in line with studies to create a virtual reality by transmitting the physical environment conditions to the digital environment aims to integrate the existing environment with digital data and revealed the idea of Spatial Augmented Reality. The concept of Spatial Augmented Reality, bringing a different point of view to the use of hardware in virtual and augmented reality implementation studies has revealed the techniques holography and video projection mapping, which constitutes the main subject of this thesis, and became a research-development field for videography and motion graphics, an irrevocable part of graphic design. The main target in this thesis is to present the Video Projection Mapping, which is an application technique of Spatial Augmented Reality by analyzing it step by step within its historical development process, as well as its effects on actual installations within the scope of motion graphics and videography. In the First Part of the thesis, the early development process of projection machine and its role in“Limited Edition”approach which provided the video to become a work of art is presented through the researches realized. In the Second Part of the thesis, the distinguishing points of virtual, augmented reality and spatial augmented reality subjects are revealed and the application steps of Video Projection Mapping techniques within the historical development process are analyzed, the issue of the thesis is defined and installations in various points of view developed based on actual video mapping technique are analyzed and presented. In line with these researches, in the Third Part of the thesis, basic elements of video projection mapping tehcnique are explained. In line with these studies, the post production process of the video projection mapping installation entitled“Metamorphosis”are prensented in the Fourth part of the thesis. Anahtar Sözcükler Spatial Augmented Reality, video projection mapping, installation, motion graphics, video, graphic design.