Spatial autocorrelation analysis on gene frequencies of blood groupsin Turkey
- Tez No: 4018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: ABD ve Rh sistemleri, uzamsal otokorelasyon, uzamsal şekil, uzamsal korelogram, dereceli değişim. - iv, ABO and Rh systems, spatial autocorrelation, spatial pattern, spatial correİDgram, cline. m
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
GZET TÜRKİYE'DE KAN GRUPLARININ GEN FREKANSLARI ÜZERİNDE UZAMSAL DTOKORELASYQN ANALİZİ ÜNDE, Sertaç Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aykut Kence Ağustos 1988, i+8 sayfa İnsanlarda ABG ve Rh sistemleri Türkiye genelinde 67 il için yüzde dağılımı olarak daha önceden araştırılmıştı. A, 0 ve Rh(-) gen frekansları hesaplandıktan sonra bu frekanslara toplumun genetik yapısının belirlenmesi için uzamsal otokorelasyon analizi uygulan mıştır. Her üç gen frekansı için anlamlı uzamsal şekiller bulunmuş tur. Bir yönlü uzamsal korelogamlardan elde edilen, uzaklığa bağımlı, dereceli değişim şekilleri orta şiddettedir. Bununla beraber genelde coğrafi uzaklığa bağlı olarak genetik benzerliğin belirgin biçimde azaldığı görülmüştür. Yaklaşık 2QQ km. uzaklıklar için, gen frekansları üzerinde göç olayının etkin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL AUTOCORRELATION ANALYSIS ON GENE FREQUENCIES OF BLOOD GROUPS IN TURKEY ÖNDE, Sertaç M.S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut Hence August 198Q, ^8 pages Human ABO and Rh systems have previously been investigated as percent distribution for 67 provinces of Turkey. The gene frequencies of A, 0 and Rh (-) were calculated and these frequencies were subjected to spatial autocorrelation analysis to determine the genetic structure of the population. There are significant spatial patterns for all three gene frequencies. Clinal patterns investigated by one-directional spatial correlograms, uere moderate in strength. Overall, however, there is a marked decline in genetic similarity with geographical distance. An effect of migration on. the gene frequencies was noted at approximately 200 kilometers.