Afganistan'a müdahale ve yeni devlet düzeni
Intervention in Afghanistan and new state order
  1. Tez No: 407406
  2. Yazar: NAJİBULLAH ATAİE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN İZOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 11 Eylül, Afganistan, ABD, Taliban, Devlet İnşası, 11 September, USA, Taliban, Afghanistan, State Building
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezin amacı, 11 Eylül saldırıları sonrası Afganistan'a yapılan müdahale ve yeni devlet düzeninin tesisinin yansımalarını incelemektir. Bu çalışmanın temel çıkış noktası ise tarih boyunca başka devletlerin müdahalesine maruz kalmış ve iç çatışmalar yaşamış Afganistan'da devlet düzeninin inşası sorunsalıdır. Söz konusu sorunsalın ele alınmasında Afganistan'ın coğrafi konumu ve jeostratik yapısı, demografik unsurları ve tarihi ile beraber ülkeye yönelik dış müdahalelerin analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ilk olarak Afganistan, coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle uluslararası politikanın ilgi alanlarından biri olması ve küresel güç mücadelesinin gerçekleştiği sahada olması sebebiyle müdahalelerin ve dış etkilerin etkili olduğu varsayımı ele alınmıştır. İkinci olarak başka devletlerin müdahalelerine ek olarak ülkenin etnik yapısının homojen olmamasından dolayı üniter bir devletin inşası zorlaşmış ve ülkede siyasal istikrar elde edilememiştir. Son olarak ise ABD'nin Kalıcı Özgürlük Operasyonu sonrasında ülkede inşa edilmeye çalışılan yeni devlet düzeni ve AfPak Strateji ile yeni bir döneme girilirken ülkenin 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeni düzenin inşasındaki rolü analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intervention to Afghanistan and New State Order thesis aims to investigate the intervention in Afghanistan after the September 11 attacks and the implications of the establishment of the new state order. This is the basic starting point of the study have been exposed to the intervention of other states and internal conflicts experienced throughout history is the construction of the problematic state of affairs in Afghanistan. To analyze this problem, it is necessary to analyze the Afghanistan's geographical location, geopolitical structure, foreign intervention in the country with its demographic structure and history. The first part of this study Afghanistan's geographic location and strategic to be one of the international policy of interest because of its importance and be effective assumption of global power struggles of intervention because it is in the field as they happen and external factors are considered. Second, the intervention of other countries in addition to the unitary state structure was difficult because of the lack of ethnic homogeneity of the construction of a state and political stability in the country could be obtained. Finally, it is the role of the USA Enduring Freedom operation of the new state order and tried to be built in the country after the AfPak strategy when entering a new era with the country's 2014 presidential elections construction of a new layout analysis.