Plastik ambalaj atıklarından yapı malzemesi üretimi
Producing building material out of plastic packaging waste
- Tez No: 407405
- Danışmanlar: DOÇ. NUR OZANÖZGÜ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Plastik Ambalaj Atıkları, Sürdürülebilirlik, İnovasyon, Geri Dönüşüm, Yeşil Bina, Yapı Malzemesi, Poliresin, Plastic Packaging Wastes, Sustainability, Innovation, Recycling, Green Building, Building Material, Polyresin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sanayi devrimi ile göz ardı edilmiş olan sür dürülebilirlik kavramı; gezegene verdiğimiz hasar ve telafisi olmayan yıkımlar sonucu, kendini acı bir tablo ile hatırlatmıştır. Günümüzde yaşanmakta olan üretim ve tüketim çılgınlığı ise küresel olarak çözümlenmesi gereken çevre sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri de plastik ambalaj atıkları problemidir. Yakılarak ve gömülerek kontrol altına alınmaya kalkıldığında farklı çevre sorunlarına sebep olan bu atıklar için sürdürülebilir çözüm yolları ise geri dönüşüm ve tekrar işlevlendirme metotlarından geçmektedir. Öte yandan tekrar yükselen çevresel değerler bağlamında; dünya çapında mimari ve iç mimari uygulamalarının çevre duyarlılıklarının ölçüldüğü, çeşitli sertifika programları ile yapı sektörünün sürdürülebilirlik karnesinin verildiği sistemler geliştirilmiştir. Değişik coğrafyalara uygun kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda verilen puanlar; enerji verimliliği, malzeme kullanımı ve yenileşim(inovasyon) gibi çeşitli dallarda ele alınmaktadır. Buradan hareketle, sürdürülebilirlik, mimari ve iç mimari uygulamalarının kesiştiği yapı değerlendirme sistemlerinde kullanılmak üzere; malzeme ve yenileşim (inovasyon) puanlarını kazanmaya yönelik, ham maddesini plastik ambalaj atıklarından sağlayan, geri dönüşümlü bir yapı malzemesine ihtiyaç görülmüştür. Bu araştırmada dekoratif ve işlevsel olarak da geliştirilen yapı malzemesi, hem tasarımcılar hem de kullanıcılar açısından çevre duyarlı fırsatlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The sustainability concept which was put aside with the industrial revolution, reminded itself with a bitter panorama of the damages and irredeemable losses on the planet. The production and the consumption insanity that we are living today is causing many ecological issues which have to be solved globally. One of these issues is the plastic packaging waste issue. The only sustainable ways to solve this waste problem which burning or burying is also causing other environmental issues, are recycling and re using methods. On the other hand, through the rising environmental values, green building certification systems have been designed to measure the environmental sensitivity of the structures and evaluate the construction industry. The points which are scored according to different geographic criteria and conditions are given in different classifications like energy efficiency, material usage and innovations. In this sense, the need for a new recyclable building material has occurred through the green building certification systems where sustainability, architecture and the interior design are all intersect. In this research, the building material which is developed both functionally and decoratively is also offering a n environmental opportunity for both designers and users.