Demans tanısı konmuş bireylerin davranış sorunları ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve buna yönelik beslenme modelinin geliştirilmesi
Behavior problems of individuals diagnosed with dementia and evaluation of their nutrition conditions and development of intented model for nutrition
  1. Tez No: 407474
  2. Yazar: YELİZ GÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Nutrition and Dietetics, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer, Beslenme, Bakıcı, Beslenme modeli, Dementia, Alzheimer, Nutrition, Care Provider, Nutritional Model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Demansın insanın fizyolojisi ve psişik yetenekleri üzerindeki olumsuz etkileri, beslenme konusunda onu sosyal çevresine bağımlı hale getirmektedir. Araştırmada Demans hastalarının kognitif (bilişsel) fonksiyonlarında uğradığı kayıplar, buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar neticesinde günlük temel yaşam hareketlerinden biri olan beslenme durumlarının ne şekilde etkilendiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Demans hastalarının beslenme durumunun, hastalığın yarattığı durumlara nasıl bağlı olduğu, bakımdan sorumlu aile fertlerinin tutumlarının, demans hastası yaşlının beslenmesine nasıl etki ettiği incelenmiştir. Araştırmada; nicel araştırma tekniği olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma örneklemini demans polikliniğine başvuran ve burada yapılan tıbbi tetkikler sonucu DSM- IV tanı kriterlerine göre Demans tanısı alan ve bakıcısıyla kliniğe başvuran 100 hasta meydana getirmiştir. Demans hastalarıyla iletişim kurma zorluğu dikkate alınarak, demans hastası yaşlı insan hakkında bilgilere“bakıcı aile ferdi”üzerinden erişilmiştir. Beslenme sorununun çözümüne katkı ve tez çalışması kapsamında yapılan ampirik araştırmanın bulgularından hareket ederek bir“beslenme modeli”geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Negative impacts of dementia on human phsiology and psychic abilities make that person's nutrition depending on the social environment. In this research, it is aimed to find out how the losses of dementia patients in cognitive functions as a result of the problems related to the situation affect the daily basic life activity of nutrition. It is analysed; how nutritional situation of dementia patients is related to the conditions created by the illness, attitudes of those family members Who are responsible for the care effect the nutrition of senior dementia patients. In the research, questionnaire was used as a quantitative research method. The research was conducted on 100 patients who applied to the dementia clinic and who were recorded as dementia patient according to the examinations made at the clinic according to the DSM-IV diagnosis criteria and who were applied to the clinic with care provider. By considering the difficulty of getting information from dementia patient, required information was collected from“care providing family members”. A nutritional model was proposed drawing on the findings of the empirical research and within the scoop of the thesis contributing to the solution of the nutrition problem.