Bağlanma, eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar ve beden imgesi baş etme stratejilerinin romantik ilişkilerde mükemmeliyetçiliği yordaması
The prediction of romantic relationship perfectionism by attachment, mate selection myths and body image coping strategies
  1. Tez No: 407531
  2. Yazar: HATİCE İREM ÖZTEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, romantik iliĢkiler, mükemmeliyetçilik, eĢ seçimi mitleri, beden imgesi, hiyerarĢik regresyon, Attachment, romantic relationships, perfectionism, mate selection myths, body image, hierarchical regression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, romantik ilişki yaşayan bireylerin bağlanma stilleri, eş seçiminde sınırlandırıcı inançları, beden imgesi baş etme stratejileri ile romantik ilişkilerde mükemmeliyetçilikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde öğrenim gören ve 12 aydan uzun süreli romantik ilişkisi olan 404 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, bağlanma stillerini ortaya koymak için“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri”, eş seçiminde sınırlandırıcı inançları belirlemek amacıyla“Romantizm ve Eş Seçim Tutum Ölçeği”, beden imgesi baş etme stratejilerini belirlemek amacıyla“Beden İmgesi Baş Etme Stratejileri Ölçeği”ve mükemmeliyetçiliklerini belirlemek amacıyla ise“Romantik İlişkilerde Mükemmeliyetçilik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Ayrıca bağlanma, eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar ve beden imgesi baş etme stratejilerinin romantik ilişkilerde mükemmeliyetçilik üzerindeki yordayıcı etkisini belirlemek amacıyla da hiyerarşik regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, romantik ilişkilerde mükemmeliyetçilik ile beden imgesi baş etme stratejileri, bağlanma ve eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar arasında anlamlı düşük ve orta düzeyde ilişkiler ortaya çıkmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizinde ise demografik değişken olarak ele alınan cinsiyet, yaş ve ilişki süresinin modele herhangi bir katkısı bulunmamıştır. Bağlanma ve eş seçiminde sınırlandırıcı inançlar romantik ilişkilerde mükemmeliyetçiliğin alt boyutlarından kendine yönelik mükemmeliyetçiliğin önemli yordayıcıları olarak bulunurken beden imgesi baş etme stratejilerinin modele bir katkısı olmamıştır. Partnere yönelik mükemmeliyetçilik olarak ele alındığında, bağlanma ve inançların yanı sıra beden imgesi baş etme stratejilerinin modele katkısı anlamlıdır. Elde edilen sonuçlar dahilinde tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In current study, the associations among attachment, mate selection myths, body image coping strategies and romantic relationship perfectionism were investigated. Participants of study consist of 404 university students in a romantic relationship more than 12 months in Necmettin Erbakan University/Ahmet Kelesoglu Educational Faculty. 'Personal Information Form“ was used for personal information of participants. To reveal attachment styles ”Close Relationships Experience Questionnaire“, to investigate mate selection myths ”Attitudes about Romance and Mate Selection Scale“ and to examine bod image coping strategies ”Body Image Coping Strategies Inventory“ were used. In determining perfectionism in romantic relationships ”Romantic Relationship Perfectionism Scale" was used. To reveal the associations among variables pearson correlation moments coefficient was used. Also to determine the predictive power of attachment, mate selection myths and body image coping strategies on romantic relationship perfectionism, hierarchical regression analysis was used. Correlation analysis indicated that there exist significant, low and medium relationships between romantic relationship perfectionism and attachment, mate selection myths and body image coping strategies. In hierarchical regression analysis demographic variables such as age, gender and relationship duration does not predict romantic relationship perfectionism. Further in self-oriented perfectionism, while attachment and mate selection myths have a significant contribution into the model body image coping strategies does not have a contribution. For partner-oriented perfectionism, besides attachment and mate selections myths, body image coping strategies have a significant contribution to the model. Eventually, discussion and recommendations were given according to the findings of study.