Türkiye'de sahnelenen yerli oyunlarda transseksüellik ve transfobi
Transsexuality and transphobia in the native plays staged in Turkey
  1. Tez No: 407853
  2. Yazar: ŞEBNEM NAZLI KARALI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ALİ DÜŞENKALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Transsexuality, Transphobia, Theatre, Gender, Queer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye tiyatrosunda günümüze kadar gelmiş yerel oyunlarda transseksüellik ve transfobi kavramını incelemektedir. Bunun için önce cinsiyet ve queer kuramını irdeler, sonra Türkiye'deki cinsiyet ve iktidar ilişkisini sorgular. Sosyolojik analizden sonra tiyatroda feminist akımlara denk gelen yerel metinleri bir tablo halinde sunar. Bahsedilen tüm oyunlar sözcük sayısı kısıtlaması gereği ayrıntılı incelenememektedir. Buna rağmen genel bir bakış açısı verilir. Feminist dalgaları açıkladıktan sonra incelenecek oyunun dramaturjik analizini ve sahnelenecek karakterin karakter analizini ve çalışmasını sunar. Anahtar Kelime: Transseksüellik, Transfobi, Tiyatro, Toplumsal Cinsiyet, Queer.
Özet (Çeviri)
This master's thesis studies the transsexuality and transphobia in the native plays staged in Turkey so far. First of all, it scrutinisingly examines sex/gender and queer theory, then questions the relationship between gender and government in Turkey. After the sociological analysis, the table presents the native plays corresponding to the feminism waves. The plays included are not examined deeply because of the limitation set upon the number of words. Despite the limitation, a general viewpoint is given regarding the plays included. Following the waves of feminism, the dramaturgical analysis of the play to be studied alone and the analysis of the character to be performed are presented.