Miyofasyal ağrı sendromunda kuru iğneleme ve kinesio taping tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of dry needling and kinesio taping therapies in myofascial pain syndrome
- Tez No: 408268
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasyal ağrı sendromu, kuru iğneleme, kinesio taping, Myofascial pain syndrome, dry needling, kinesio taping
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Miyofasyal ağrı sendromu (MAS), tetik nokta denilen hipersensitif alanlarla karakterize; ağrı, kas spazmı, hareket kısıtlılığı ve nadiren otonomik disfonksiyon yapabilen bir rahatsızlıktır (1). Tetik noktalardan yayılan impulslar lokal veya yansıyan karakterde ağrıya neden olurlar.Tedavisinde kullanılan konservatif yöntemler transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), yüzeysel ısı uygulaması (Hot Pack), egzersiz, masaj, germe, lokal enjeksiyon, kuru iğneleme, ultrason, lazer, farmakolojik ajanlar, akupunktur ve kinesio tapingdir (2,3). Kuru iğneleme tedavisi, tetik noktaların mekanik olarak hasarlanması ve bunun sonucunda reinflamasyon sağlanarak iyileşmenin sağlanması esasına dayanır. Kinesio taping tedavisi ise hareketi kısıtlayan klasik bantlamaya alternatif olarak geliştirilen bir bantlama tekniğidir. Çalışmamıza toplam 60 hasta dahil edilerek rastgele 2 eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba germe ve postür egsersizleri ile birlikte 5 gün arayla 15 gün kuru iğneleme tedavisi ; ikinci gruba ise germe ve postür egsersizleri ile birlikte 5 gün arayla 15 günlük kinesio taping tedavisi uygulandı. Vizüel Analog Skala ile ağrı şiddeti, basınç algometre ile ağrı eşiği; Kısa Form-36 ile yaşam kalitesi; Beck Depresyon Ölçeği ile hastaların duygudurum; Boyun Ağrı ve Disabilite Skoru ile fonksiyonel durum değerlendirildi.Tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi sonrası 2. ay olmak üzere hastalar 3 kez değerlendirildi. Her iki tedavi grubunda da bütün parametrelerde tedavi bitimi ve tedavi sonrası 2. ay sonuçlarında istatiksel olarak anlamlı düzelme saptandı (p0, 05). Sonuç olarak miyofasyal ağrı sendromu tedavisinde kuru iğneleme ve kinesio taping tedavilerinin etkin bir şekilde uygulanabileceği ve her iki tedavi modalitesi arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Myofascial Pain Syndrome (MPS) is characterized with local hypersensitive areas known as 'trigger points'. Pain, muscular spasm, motion limitation and rarely autonomic disfunction are some of the symptoms of MPS. Impulses from trigger points can cause local referred pain. Conservative treatments in MPS are; TENS hotpack, US, laser, exercise, massage, streching, local injection, dry needling, drugs, acupuncture, kinesio taping, etc. Dry needling mechanism is to destroy the trigger points mechanically and to start re-inflamation. Kinesio taping is an alternative taping method to classic taping,contrary to classic taping this method doesn't restrict movement. In this study, we compared the effects of dry needling and kinesio taping on MPS. 60 patients with MPS were divided into two groups randomly. One of groups received streching and postural exercises + dry needling (3 times during two weeks) and the other group was applied streching and postural exercises + kinesio taping (3 times during two weeks). We used visual analog scale (VAS) for pain scores, pressure algometer for pain threshold, Short Form -36 (SF -36) for life quality, Beck depression scale for emotional status, Neck Pain and Disability scale for functional level.Assesment was carried out pre-intervention, post-intervention and two-months later. Comparison were made in both groups and between two groups. Dry needling and kinesio taping provided significant improvements in all parameters at the end of the therapy and at 2nd months after the therapy (p< 0,05). There was no significant difference between the groups in all parameters (p>0.05). Consequently, our study showed us that, dry needling and kinesio taping can be used for treating MPS and there is no statistically significant difference between two modalities.