Vajinal doğum sırasında yaşanan korkunun laktasyona, bebeğin emme davranışlarına ve ilk emzirme sonuçlarına etkisi
The effect of birth fear on lactation, sucking ability and first breastfeeding results
- Tez No: 408502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERLİNDA ALUŞ TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Vajinal doğum, korku, emzirme, Vaginal birth, fear, breastfeeding
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç:Vajinal doğum sırasında yaşanan korkunun laktasyona, bebeğin emme davranışlarına ve ilk emzirme sonuçlarına etkisinin incelenmesidir. .Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan çalışma; Sağlık Bakanlığına bağlı hastanede doğum yapan 102 anne örnekleme alınmıştır. Veri toplamak amacıyla tanıtıcı bilgi formu, doğum sürecini değerlendirme formu, doğum korkusu ölçeği, laktasyonu, bebeğin emme davranışını ve ilk emzirme sonuçlarının değerlendirildiği formlar kullanılmıştır. Veriler, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, bağımlı gruplarda t testi, Kruskal Wallis H analizi, Mann Whitney U analizi, ve Spearmen korelasyon ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Vajinal doğumun aktif fazında annelerin korkuları latent faza göre daha yüksek bulunmuştur (73.84; 47.16; p=0.000). Aktif fazda korkusu yüksek olan annelerin, bebeklerinin memeye yerleşme sürelerinin daha uzun olduğu (p=0.001), bebeklerinin memeyi aramadığı (p=0.000), areolayı tam kavramadığı (p=0.000), memeyi tutma davranışında başarısız olduğu (p=0.000), bebekleri ile göz temasının olmadığı, bebeklerini daha sınırlı ve gevşek tuttuğu (p=0,001), yutma hareketlerinin yavaş olduğu (p=0.001), emdikten sonra bebeklerin ve annelerin daha huzursuz olduğu (p=0.000), emzirmeye ilişkin yaşanan sorunun arttığı (p=0.000), emzirirken annenin daha gergin durduğu (p=0.000), saptanmıştır. Sonuç: Doğum sırasında özellikle aktif fazda yaşanan korku anne bebek arasındaki en güçlü bağ olan emzirmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda gebelik süresince ve doğum sırasında anneye hemşirelik bakımı verilerek annenin korkuları azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The impact of the fear experienced during vaginal birth on lactation, the baby's sucking behavior and first breastfeeding results. Methods: It is a decriptive stdy. A total of 102 mother who gave birth in hospitals depended to health minstry participated. The identifying information form, the birth process evaluation form, birth fear scale, lactation, baby's sucking behavior and evaluating of the first breast result forms was used for data collection. For data analysis T test, Kruskal Wallis, Mann Whitney and Spearman correlation were used. Results:The fear of mothers in active phase of birth was statistical higher than fear in latent phase of birth( 73.84; 47.16; p=0.000). Mothers with higher fear in active phase, spended more time for placement the baby (p=0.001), babies dont want to breast (p=0.000), they did not catch areola properlly (p=0.000), babies fail in atach to breast(p=0.000), there was no eye contact between babies and mothers and they did not hold their babies properly (p=0,001), the act of swallowing was slow (p=0.001), after breastfeeding, babies and mothers were more uneasy(p=0.000), they had more breastfeeding problems(p=0.00), and mother were more tense (p=0.000). Conclusions: The birth fear expecially in active phase negatively effect breastfeeding. Nurses should provide appropriatly care for decreasing birth fear.