Farklı yükleme ve geometri koşullarında gerilme analizi
Stress analyses in different loading and geometry conditions
- Tez No: 408934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model Deney, İlave Düşey Gerilme, Gerilme Ölçer, Şerit Temel, Dikdörtgen Temel, Kare Temel, Merkez Yükleme, Eksantrik Yükleme, Model Tests, Soil Stress, Stress Transducer, Strip Footing, Rectangular Footing, Square Footing, Central Loading, Eccentrical Loading
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışmasında, gevşek kum zemine oturan şerit, dikdörtgen ve kare kesitli model temellerin farklı yükleme koşullarında zeminde meydana getirdiği ilave düşey gerilme davranışları deneysel ve teorik olarak araştırılmıştır. Merkez ve eksantrik yüklemeler altında ilave düşey gerilme artışları derinlik boyunca yatayda yerleştirilen beş adet gerilme ölçer vasıtasıyla laboratuvar ortamında model deneyler yapılarak ölçülmüştür. Ayrıca yük-oturma değerleri de elde edilmiştir. Daha sonra deney sonuçları, literatürde mevcut teorik yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Model deney sonuçları ile teorik sonuçlarının birbirleri ile uyumlu oldukları belirlenmiştir. Deney sonuçları, zemin içinde düşey yükten dolayı oluşan gerilmelerin hem merkez hem de eksantrik yükleme koşullarında derinliğe bağlı olarak azaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the stress behavior in the loose sand was investigated experimentally and theoretically in two different loading conditions by using strip, rectangular and square footings. The stress distribution was vertically obtained with the laboratory tests in central and eccentrical loading conditions using five stress transducers. And also the load-settlement curves were obtained. The test results were compared with theoretical results. The test results were in accordance with the theoretical and it was obtained that the stresses in the soil decrease with the increase in the vertical depth both in the central and eccentrical loading conditions.