Ameliyathane çalışanlarında ekip çalışması ile iş doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Ameli̇yathane çalişanlarinda eki̇p çalişmasi i̇le i̇ş doyumu arasindaki̇ i̇li̇şki̇ni̇n değerlendi̇ri̇lmesi̇
  1. Tez No: 409463
  2. Yazar: AYLİN YÜCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENNUR KULA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ameliyathane, iĢ doyumu, ekip çalıĢması, tutum, sağlık ekibi, operating theaters, job satisfaction, team work, attitude, health team
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ameliyathaneler gerilimin ve iĢ baskısının yoğun yaĢandığı hastane birimleridir. Güvenli, etkin tedavi ve bakım giriĢimlerinin sağlanması ve sürdürülmesine katkıda bulunacağı düĢünülerek, ameliyathane çalıĢanlarında ekip çalıĢması ile iĢ doyumu arasındaki iliĢkin değerlendirilmesi amacı ile gerçekleĢtirildi. ÇalıĢma Mart - Ağustos 2013 tarihleri arasında özel üniversiteye bağlı hastanelerin ameliyathanelerinde çalıĢan 220 kiĢi çalıĢmanın evrenini, örneklemi ise çalıĢmaya katılmayı kabul eden 137 kiĢi oluĢturdu. Veri toplamada literatür doğrultusunda hazırlanan çalıĢanların tanıtıcı özellikleri, Ekip ÇalıĢması Tutumları Ölçeği (EÇTÖ) ve Minnesota ĠĢ Doyum Ölçeği kullanıldı. EÇTÖ likert tipte olup, ekip yapısı, liderlik, durum izlemi, karĢılıklı destek, iletiĢim ve etkilenme düzeyini içeren altı alt boyuttan oluĢmaktadır. Ölçekten alınan en yüksek puan 140‟dır. ĠĢ doyum ölçeğinden alınan puan üç‟ten küçük ise iĢ doyumu düĢük, üç‟ten büyük ise iĢ doyumu yüksek olarak değerlendirilmektedir. Veriler SPSS 18 programı kullanılarak“student t”,“Kruskal Wallis Testi”,“Tek Yönlü Varyans Analizi”,“LSD Çoklu karĢılaĢtırma Testi”ile değerlendirilmistir. ÇalıĢanların tanıtıcı özellikleri incelendiğinde; %32,8‟si 26-35 yaĢ aralığında, %67.2‟si kadın, %31.4‟ünün 10 yıl ve üzeri mesleki deneyimi olduğu ve % 51,8‟inin 1-4 yıl arasında kurumda çalıĢtıkları belirlendi. ÇalıĢanların EÇTÖ‟leri (122,62;57-140) ve genel iĢ doyumlarının iyi düzeyde (3,52;1,9-5,0) olduğu saptanmıĢtır. ÇalıĢanların tanıtıcı özellikleri ile EÇTÖ puan ortalamaları karĢılaĢtırıldığında; eğitim durumu, medeni durum, pozisyon, yaĢ grubu, mesleki deneyimin etkili olduğu belirlenmiĢtir. EÇTÖ‟nin alt boyutu olan ekibin yapısında, çalıĢanların tanıtıcı özelliklerinin tamamının önemli olduğu belirlendi. Genel iĢ doyumu ile EÇTÖ arasındaki iliĢki incelendiğinde, ekibin yapısı, liderlik, durum izlemi, iletiĢim boyutları arasında pozitif; karĢılıklı destek boyutu arasında ise negatif bir iliĢki olduğu belirlenmiĢtir. Bu çalıĢmanın sonucunda ameliyathane çalıĢanların EÇTÖ ve iĢ doyumlarının iyi düzeyde olduğu belirlenmiĢtir.ÇalıĢanların EÇTÖ puan ortalamaları arttığında genel iĢ doyum puan ortalamalarının da arttığı bulunmuĢtur. Ameliyathane çalıĢanlarında EÇTÖ ve iĢ doyumlarının daha yüksek olmasını sağlayacak verimli iĢ ortamanının oluĢturulması, karĢılıklı destek düzeyinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Operating theaters are really intensive areas for work pressure and tension. For secure, and effective treatments and care attempts, we have realized the consideration between job satisfaction and team work for operating theaters employees by complementary type. This studying has been completed between March 2014 and august 2013 by 137 of 220 employees who have accepted to involve this studying and have been working for private hospital operating theaters. For data collecting, we have drawn on team work attitudes‟ scale (EÇTÖ) and Minnesota job satisfaction scale. EÇTÖ has a type of Likert scale and consists of team type, leadership, impression of status, mutual support, contagion and communication.The maximum score is 140 for this scale. The consideration for job satisfaction the gotten score is smaller than 3 means job satisfaction is low, if it is bigger than 3, means job satisfaction is high. All of the collected data‟s are analyzed by using, SPSS 18, student t“, ”Kruskal Wallis Test“, ”one-way analysis of variance“, ”LSD multiple comparison test. While we have examined the employees specifications, 32,8% of employees are between 26-35 ages, 67,2% of employees are women, 31,4% of employees have more than 10 years experiences and 51,8% of employees have an experience between 1 to 4 years. We have determined the EÇTÖ scores of the operating theaters employees are (122, 62; 57-140) and general job satisfactions are (3, 52; 1, 9-5, 0). We have also determined the employees‟ specs by considering EÇTÖ score and found the EÇTÖ score has been influenced by material status, education status, position, age, and experience When we have analyzed the relation between EÇTÖ and Job satisfaction, we have found a positive situation for type of team, leadership and communication status. And we have found a negative situation for mutual support. For conclusion we have seen a good status for EÇTÖ and job satisfaction situation for operating heather employees. When EÇTÖ score is getting higher, the job satisfaction score is also getting higher. Our suggestion is fort his consideration, to make more efficient places to get higher scores and job satisfactions status to have more mutual support.