Şizofrenik hastalarda müzik terapinin ruhsal durum üzerine etkileri
The effects of music therapy on mood patients with schizophrenia
- Tez No: 409466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL DOĞAN, DOÇ. DR. HANEFİ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Negatif Belirti, Müzik Terapi, Pozitif Belirti, Şizofreni, Uyku kalitesi, Yorgunluk, Bûselik makamı, Fatigue, Music Therapy, Negative symptom, Positive symptom, Schizophrenia, Sleep quality, Bûselik Maqam
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ŞİZOFRENİK HASTALARDA MÜZİK TERAPİNİN RUHSAL DURUM ÜZERİNE ETKİLERİ Araştırma şizofrenik hastalarda müzik terapinin ruhsal durum üzerine etkilerini belirlemek amacı ile deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Fransız Lape hastanesinde şizofreni tanısı ile yatmakta olan hastalar, örneklemini ise bu hastalardan çalışma koşullarını taşıyan 22 şizofreni hastası oluşturmuştur. Hastalara, müzikterapi olarak Bûselik makamındaki eserler canlı olarak dinletilmiştir. Çalışmamızın verileri; hastaların sosyodemografik bazı özellikleri ile hastalıkla ilgili özelliklerini kapsayan 10 sorudan oluşan anket formu, müzik terapi öncesi ve sonrasında ruhsal durumlarının değerlendirilmesi için SANS ve SAPS değerlendirme ölçekleri, yorgunluk düzeylerini değerlendirmek için kısa yorgunluk ölçeği, uyku kalitesini değerlendirmek için ise Uyku kalitesi ölçeği (PUKİ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik olarak yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri, müzik terapi öncesi ve sonrası ölçüm değerlerinin karşılaştırmalarında Wilcoxon Signed Ranks Testi kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda; hastaların kadın ve erkek hasta sayılarının eşit olduğu, %45.5'inin lise mezunu, %72.7'sinin bekâr ve %90.9'unun ilacını isteyerek aldığı saptanmıştır. Hastaların yaş ortalamasının 58.40±09.35 yıl, hastalık süresinin 28.18±13.58 yıl; hastanede kalış süresinin 10.45±11.13 yıl ve ilaç kullanım süresinin ise 26.45±12.74 yıl olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, müzik terapi uygulamaları sonrasında hastaların negatif ve pozitif belirti puanlarında anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır (p=0.00). Hastaların uyku kalitesi ve yorgunluk puan ortalamalarına bakıldığında ise müzik terapi uygulamaları sonrasında uyku kalitesinde düzelmeyi ve yorgunluk hissinde azalmayı gösteren düşüşler olduğu ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda müzik terapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin şizofreni tanılı hastalarda standart hemşirelik uygulamaları içinde yer alması için girişimlerde bulunulması ve müzik terapinin yaygınlaştırılması, benzer çalışmaların daha geniş bir örneklem grubu içinde yapılması ve sonuçların karşılaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Music Therapy on Mood in Patients with Schizophrenia Research was carried out experimentally to determine the effects of music therapy on mood of patients with schizophrenia. The population of the study was formed with patients with schizophrenia who stayed in the French hospital Lape and the samples consisted of 22 patients with schizophrenia who have the working conditions of these patients. Patients listened Bûselik maqam music therapy with live instrument. Our study data was collected using some patients' socio demographics features of the disease and questionnaire which consists of features about patiance with 10 questions, music therapy before and after the SANS and SAPS rating scale for evaluating the mental state, short fatigue scale to assess the level of fatigue, sleep to assess the quality of the sleep quality scale (PSQI). In evaluation of the data; Wilcoxon Signed Ranks Test was used in descriptive statistics as a percentage, standard deviation, arithmatic mean the comparison of the measurements before and after music therapy. Based on our work; it was determined being equal number of male and female patients, 45.5% of high school graduates,90.0% who take the drugs and 72.7% single. The mean age of 58.40 ± 09:35 in patients with disease duration of 28.18 years ± 13:58; 10:45 ± 11:13 The year of the duration of hospitalization and medication use was determined to be 26.45 ± 12.74 years time.In the study, in scoreds of patients' negative and positive symptom after the application of music therapy were determined decreased significantly (p = 0.00). When we look at the patients' mean score of sleeping quality and fatigue the improvement in the quality of sleep and fatigue after music therapy applications that show a reduction of the fall but was found not to be statistically significant (p> 0.05). Complementary therapies for schizophrenia to be taken to be included in the standard nursing practice for patients such as music therapy, according to results obtained in the study and dissemination of music therapy, done in a larger sample group of similar studies and comparison of results were suggested.