Adli otopsilerde kesici delici alet yaralanmaları
Stab wounds in forensic autopsy
- Tez No: 409532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA DİRLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: kesici delici alet yaralanmaları, otopsi, adli tıp, stab wounds, autopsy, forensic medicine
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bizim çalışmamızda, kesici delici alet yaralanması sonucu ölen olgularda yapılan otopsiler sonucunda elde edilen veriler, sıklığı, yaraların tanımlanması, yarayı meydana getiren aletin özelliklerinin tanımlanması, yaralanan organların sıklığı, yaralanma nedenleri, ölüm nedenleri ve olguların sosyodemografik özelliklerinin tanımlanması, ileriye dönük alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Adnan Menderes Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nca 01.01.2005-15.06.2015 yılları arasında yapılan 2327 otopsi ve ölü muayenesi olgularından kesici delici alet yaralanması sonucu ölen 88 otopsi olgusu değerlendirilmiştir. Yaş ortalamasının 38.6±15.4 olduğu, olguların %89.8'inin erkek olduğu, %80.7 oranında orijinin cinayet olduğu, %37.5 olguda tek yara saptandığı, %33 olguda savunma yarası olduğu, en sık yaş grubunun 30-39 yaş olduğu, en sık yaralanan bölgenin %71.5 göğüs bölgesi olduğu saptanmıştır. Kesici delici alet otopsilerinde yara sayısının çokluğu raporlamada güçlükler ortaya çıkartabilmektedir. Yargının sağlıklı şekilde işleyebilmesi için hekimin araştırma ve kayıtlarını titizlikle yapması büyük önem taşımaktadır. Olguların %56'sının olay yerinde yaşamını yitirmesi acil müdahale ve hasta transportunun önemini de ayrıca vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to figure out the the frequency of cases with stab wounds, identification of the wound, to define the characteristics of the cutting tool, the frequency of injured organs, causes of injury and death, and identification of socio-demographic characteristics of the cases. And also aimed to determine the measures to be taken forward. With in 2327 dead examination and autopsy in Adnan Menderes University Department of Forensic Medicine, 88 autopsy cases who died from stab wounds between 01.01.2005-15.06.2015 were included this study. The average age was 38.6 ± 15.4, 89.8% of the cases were male, 80.7% of cases were murdered, defensive wounds found in 33% of cases, the most common age group was 30-39, the most frequently injured body region was 71.5% chest. Multiple wounds uncover reporting difficulties in stab wound autopsy. Doctor's should be more careful in researching and recording cases for the proper functioning of law. İn our study 56% of the cases died at the scene, this is also emphasizes the importance of further emergency and patient transport.