Ratlarda intraperitoneal yolla uygulanan resveratrolün amikasin ototoksisitesi üzerine etkisinin otoakustik emisyonlar ve histopatolojik çalışmalarla değerlendirilmesi
Assessment of effectivenes of intraperitoneally administrated resveratrol on amikacin induced ototoxicity in rats with otoacoustic emissions and histopathology
- Tez No: 409541
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Amikasin, antioksidanlar, otoakustik emisyon, ototoksisite, resveratrol, Amikacin, antioxidants, otoacoustic emission, ototoxicity, resveratrol
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Amikasin ototoksisitesinde resveratrolün olası koruyucu etkisinin otoakustik emisyon testleri ve kokleanın histopatolojik olarak incelenmesi ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Çalışmada 31 adet, 20-21 haftalık, 190-245 gr ağırlığında Spraque-Dawley cinsi erişkin dişi rat kullanıldı. İlaç uygulamalarından önce (0. gün) tüm ratların her iki kulağına distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testi yapıldı. Ardından ratlar dört gruba ayrıldı. 1. gruba (n = 7) %4'lük etanol 1 cc, 2. gruba (n = 8) 600mg/kg amikasin, 3. gruba (n = 8) 10 mg/kg resveratrol ve 600 mg/kg amikasin, 4.gruba (n = 8) 10 mg/kg resveratrol 1 cc uygulandı. İlaçlar günde 1 kez olmak üzere 21 gün süreyle intraperitoneal yolla uygulandı. İlaç uygulamalarından 7, 14 ve 21 gün sonra DPOAE testleri tekrarlandı. Daha sonra ratlar sakrifiye edilerek kokleaları diseke edildi ve histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Gruplar arasında işlem öncesi DPOAE ölçüm değerleri açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Amikasin verilen grupta işlem sonrası DPOAE değerlerinde anlamlı bir düşme saptanırken, amikasin ile birlikte resveratrol, sadece resveratrol ve sadece etanol verilen gruplarda DPOAE değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş saptanmadı. Histopatolojik olarak bulgular DPOAE testini destekler nitelikteydi. Sonuç: Ratlarda amikasin kullanılarak oluşturulan işitme kaybının, amikasinle birlikte resveratrol kullanıldığında anlamlı düzeyde azaldığı ve bu sonuçlarla güçlü bir antioksidan olan resveratrolün amikasin ototoksisitesinde koruyucu etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the possible protective effect of resveratrol against amikacin-induced ototoxicity in rats with otoacoustic emission and histopathology of cochlea. Material and Methods: This study was conducted with 31 Spraque Dawley adult female rats which were 20-21 weeks old and 190-245 gr in weight. Before the drug administration, distortion product otoacoustic emission (DPOAE) tests were performed in both ears of each rat. Rats were divided into four groups. Group 1 (n = 7), received ethanol 1 cc %4, Group 2 (n = 8) received amikacin at 600 mg/kg, Group 3 (n = 8) received 10 mg/kg resveratrol and 600 mg/kg amikacin. Group 4 (n = 8) received 1cc resveratrol at 10 mg/kg. Drugs were administered once a day and for 21 consecutive days. Control otoacustic emission measures were performed in both ears at 7, 14, and 21th days after the administration of drugs. At the end of study the rats were sacrificed and cochleas were dissected. Cochleas evaluated for histopathologic changes. Results: There was no statistically significant difference in DPOAE measures before the procedure between groups. DPOAE measures significantly decreased after the procedure in amikacin group. There was no statistically significant difference in DPOAE measures after the procedure in amikacin with resveratrol, resveratrol and ethanol groups. Histopathologic findings supported DPOAE test measures. Conclusions: It has been found out that if resveratrol was administered with amikacin, severity of amikacin-induced hearing loss in rats had been decreased. These findings suggest that resveratrol, a strong antioxidant, has a protective effect in amikacin ototoxicity.