Kars ili âşıklık geleneği bağlamında bir âşık:Ensar Şahbazoğlu
A minstrel within the context of the minstrelsy tradition of Kars province: Ensar Şahbazoglu
- Tez No: 410117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Kars, Âşıklık, Âşık Müziği, Gelenek, Ensar Şahbazoğlu, Kars, Minstrelsy, Music of Minstrel, Tradition, Ensar Sahbazoglu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Duysal Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, Kars ili âşıklık geleneğinde ve popüler kültürde görünürlük kazanmış fenomen bir aşık Ensar Şahbazoğlu ele alınmıştır. Âşık Ensar Şahbazoğlu, Kars âşıklık geleneği içerisinde, hem kültürel bütünlüğü korumaya yönelik edimleriyle hem de popüler kültür ile ilişkili pratikleriyle farklı bir konumdadır. Teknolojik ve ekonomik gelişmelerin insan yaşamında yarattığı sosyo-kültürel değişimler yöredeki âşıklık geleneğini etkilemiştir. Bu etki, âşıklık geleneğinin kimi zaman değişim ve dönüşüm geçirerek devam etmesine neden olmuştur. Değişim ve dönüşümün yansıdığı en önemli örnek olan Âşık Ensar Şahbazoğlu, bu yönüyle dikkat çeken bir konumdadır. Bu çalışmada Kars âşıklık geleneğinin oluşum sürecindeki temel faktörler ile geleneğin aktarımı ve devamlılığındaki önemi açısından geleneğin öğretim-öğrenim süreci; âşık-izlerkitle ilişkisi; âşıkların icra (performans) alanları, icrasal davranışları ve geleneğin müzik boyutu, yöredeki önemli âşıklardan biri olan Âşık Ensar Şahbazoğlu ekseninde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ensar Sahbazoglu, a minstrel who came up in the tradition of minstrelsy tradition of Kars province and popular culture, was studied. With his acts against keeping cultural integrity and with his practices related to popular culture, the minstrel Ensar Sahbazoglu has a different position in the minstrelsy tradition of Kars. Sociocultural changes that technological and economic developments created in human life have an effect on the minstrelsy tradition of the region. This effect has enabled the tradition of minstrelsy to continue sometimes by undergoing change and transition. The minstrelsy Ensar Sahbazoglu, the most important example on which change and transition have been reflected, has a remarkable position from this aspect. In this study, Teaching and learning process of the tradition in terms of main factors, the importance of the transition and the continuity of the tradition in the process of the Kars minstrelsy tradition,; minstrel-audience relationship; performance areas of minstrels; performance behaviours and musical dimension of the tradition were investigated in the axis of Minstrel Ensar Sahbazoglu, one of the most important minstrels of the region.