Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin mesleki özellikleri ve iş kontrol algısı
Nurses working at university hospital's occupational characteristics and perception of job control
- Tez No: 410891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş kontrol Algısı, Mesleki Özellik, Üniversite Hastaneleri, Nurse, Perception of Job Control, Professional Property, University Hospitals
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin iş kontrol algı düzeylerini ve bu duruma etki eden ilişkili faktörleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışmakta olan 226 hemşire oluşturmuştur. Bireylerin sosyodemografik ve mesleki özelliklerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından geliştirilen 21 soruluk anket formu, sosyodemografik ve mesleki özelliklerin iş kontrolü ile ilişkisini belirlemek amacı ile iş yükü, sosyal destek ve iş kontrolü olmak üzere üç ana alt bölümden oluşan Psikososyal Etkenler Bilgi Formunun bu çalışmanın amacına uygun olarak ölçeğin iş kontrol alt boyutu kullanılmıştır. Hemşirelere araştırmacı tarafından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler sayı, yüzde ve ortalama olarak özetlenmiştir. Normallik analizi için Kolmogrov Simirnov analizinden yararlanılmış, ayrıca değerlerin skewness, kurtosis değerleri ve histogram grafikleri değerlendirilmiştir. Normal dağılım özelliği belirlendiği için ikili gruplar için bağımsız gruplarda t testi, üç ve daha üzeri gruplar için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Tukey HsD testi ise tek yönlü varyans analizinde anlamlı çıkan sonuçlarda gruplar arası farkın nereden kaynaklandığını belirlemek için kullanılmıştır. Ayrıca sürekli değişkenlerin birbiri ile ilişkisini değerlendirmede pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin iş kontrol algı düzeyi puanı orta düzeyde bulunmuştur. Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerinde sosyodemografik özelliklere göre iş kontrol puanının değişmediği görülmüştür. Mesleki özelliklerle iş kontrol ölçeği puan ortalaması değerlendirildiğinde ise kadrolu çalışma, yöneticilik yapma, kariyer yapma isteği, bilimsel yayın takibi, istediği serviste çalışma durumu iş kontrol puan ortalamaları anlamlı ve olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Hemşirelerin iş kontrol algı puanını yükseltmenin gerekliliği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to define the job control perception levels of nurses working at the university hospitals and factors that affect this situation. The working group of the study consists of 226 nurses who work at the Selcuk University Faculty of Medicine Hospital. The questionnaire consisting of 21 questions that is improved by the researcher so as to define the individuals' socio-demographic and occupational features so as to define the relation between socio-demographic and occupational features and job controlPsycho-social Factors Information Form consisting of 3 main subsections; workload, social support and job control, in conformity with aim of this study Job control subsection was used so as to. Nurses were reached by the researcher at Selcuk University Faculty of Medicine Hospital. Data that is obtained from the research was summarized as number, percentage and average. For normalcy analysis, KolmogrovSimirnov analysis was utilized. Moreover skewness, kurtosis values and histogram graphics of the values was evaluated. Because of the identification of normal distribution feature, T test was used in independent groups for twosome groups; one-way analysis of variance was used for threesome and more groups. Tukey's HsD test was used to identify how the variation occurred between the groups at meaningful results at one-was analysis of variance. Also the Pearson correlation analysis adds to the evaluation of the continuous variables bond. When the findings was turned to account, point for job control perception levels of the nurses working at the university hospitals was found at the medium level. It was seen that job control points of nurses working at the university hospitals didn't change according to socio-demographic features. When the job features and job control criterion was evaluated, it was seen that working on the permanent staff, doing directorship, pursuing a career desire, following scientific periodicals, condition of the working at the desirable service affect the mean point of job control meaningfully and in a positive way. It is shown that increase of the job control perception level of nurses is necessary.