Kataraktlı köpeklerde fakoemülsifikasyon yöntemi ile katlanabilen hidrofilik akrilik intraoküler lens (iol) yerleştirilen ve iol yerleştirilmeyen (visco elastik kullanılan) hastalarda sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of phacoemulsification process differences between with intraocular foldable hydropylic lens (iol) and without iol (viscoelastic applied) techniques on dogs with cataract.
  1. Tez No: 410897
  2. Yazar: TUBA ÖZGE ERKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR CAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: fako, intraoküler lens, katarakt, köpek, cataracts, dog, intraocular lenses, phaco
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sunulan araştırma ile kataraktlı köpeklerde fako tekniği kullanılarak intraokü¬ler lens yerleş-tirilen ve yerleştirilmeyen olguların kıyaslanması ve sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada toplamda 20 adet kataraktlı köpeğe fakoemülsifikasyon tekniği uygulanarak bulanıklaşarak işlevini yitirmiş lensin dışarı alınmasının ardından, 10 köpeğe hidrofilik akrilik katla-nabilen intraoküler lens (İOL) yerleştirilmiştir ve diğer 10 köpek ise afak olarak bırakılmıştır. Sonuç olarak; elde edilen veriler doğrultusunda fakoemülsifikasyon tekniği ile bulanıklaşmış lensin dışarı alınması (afak bırakılması), neticesinde görme kalitesinin ve görme reflekslerinin orta derecede düzeldiği, intraoküler lens yerleştirilmesi neticesinde ise köpeklerdeki görme kalitesinin ve reflekslerinin iyi derecede düzeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of phacoemulsification process differences between with intraocular foldable hydropylic lens (IOL) and without IOL (viscoelastic applied) techniques on dogs with cataract. The research presented in dogs with cataract phacoemulsification and intraocular lens imp-lantation using the technique to compare the cases have not been placed and aimed to evaluate the results. In this study, a total of 20 cataract dogs phacoemulsification technique by applying cloudy and vestigial lens taken out after 10 dogs hydrophilic acrylic foldable intraocular lens (IOL) is placed and the other 10 dogs the aphakic is left. As a result; The data obtained in accordance with the phacoemulsification technique is clo-uded lens taken out (aphakic left), as a result of visual quality and visual reflexes moderate remission, intraocular lens implantation as a result of the dogs in the quality of vision and reflexes good degree of improvement was determined.