Nigella sativanın ratlarda deneysel karbontetraklorür hepatotoksisitesi modelinde koruyucu etkilerinin araştırılması
Protective effects of nigella sativa on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity model in rats
- Tez No: 410896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSAMETTİN VATANSEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hepatotoksisite, Karbontetraklorür, Nigella Sativa, 3-NT, 8-OHdG, M 30, Hepatotoxicity, Carbontetrachloride, Nigella Sativa, 3-NT, 8-OHdG, M 30
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, ratlarda, CCl4'ün indüklediği akut karaciğer toksisitesine karşı Nigella sativa yağının koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Karbon tetraklorür (CCl4) özellikle karaciğerde, doku hasarına yol açan organik bir kimyasal ajandır. Çalışmada ağırlığı 200-300 gram arasında değişen, 32 adet Wistar cinsi sağlıklı ratlar kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki ratlara 14 gün boyunca her gün günde bir kez 0,4 mL/kg zeytinyağı (i.p.) uygulanmıştır. Nigella sativa yağı grubundaki ratlara14 gün boyunca her gün günde bir kez 0,4 mL/kg Nigella sativa yağı (i.p.) uygulanmıştır. CCl4 grubundaki ratlara 14 gün boyunca hergün günde bir kez 0,4 mL/kg zeytinyağı (i.p.) uygulanıp 14. gün uygulamadan 1 saat sonra karbontetraklorür 1 mL/kg (ip.) uygulanmıştır. CCl4+Nigella sativa yağı grubundaki ratlara 14 gün süreyle Nigella sativa yağı 0,4 ml/kg i.p olarak uygulanıp 14. gün 1saat sonra CCl4 1 mL/kg (ip.) uygulanmıştır. Deney bitiminden 24 saat sonra ketamin anestezisi ile ratların kalplerinden kan örnekleri alınmıştır. Daha sonra ratlar ketamin anestezisi ile sakrifiye edilerek karaciğer dokuları alınmıştır. Serumda aspartat aminotranferaz (AST), alanin amino transferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH) enzim aktiviteleri spektrofotometrik metodlarla belirlenmiştir. Sitokeratin-18 (M 30) ELISA metoduyla, karaciğer doku homojenatlarında da 3 Nitrotirozin (3-NT) HPLC metoduyla ölçülmüştür. DNA hasarını göstermek için DNA izolasyonu sonucu elde edilen nükleer extraklarda 8 Hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) ölçümleri ELİSA metoduyla yapılmıştır. Karaciğer dokularında kaspaz 3 ve kaspaz 9 antijen düzeyleri immünohistokimyasal boyama yöntemleriyle belirlenerek apoptotik indeksler hesaplanmıştır. Yapılan çalışmada serumda CCI4'ün uygulandığı grupta enzimatik olarak hasar oluştuğu gösterilmiştir. M 30 ve 8OHdG düzeylerinde gruplar arası istatistiki fark görülmemiştir. CCI4'ün nitrozatif hasar oluşturduğu görülmüştür. CCl4+NSY grubunda apopitotik indeks ve 3-NT düzeyleri CCl4 grubundakine göre istatistiksel fark oluşacak şekilde (p=0,001) daha az belirlenmiştir. Sonuç olarak, CCI4 ile karaciğerde nitrozatif stres oluşduğu ve hücrelerin apopitoza yöneldiği tespit edilmiştir. Nigella sativa yağının hücreleri nitrozatif hasara karşı koruyarak apopitozu inhibe ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
32 healthy Wistar rats were divided into 4 groups which 200-300 grams of weight, in the study. The rats in the control group were received 0,4 mL/kg olive oil intraperitonealy for 14 days. The rats in the Nigella sativa oil grup were received 0,4 mL/kg Nigella sativa oil intraperitonealy for 14 days. The rats in the CCl4 group were received 0,4 mL/kg olive oil intraperitonealy for 14 days. On 14th day one hour after treatment CCl4 1 mL/kg (ip.) performed to rats. The rats in the CCl4+ Nigella sativa oil grup were received 0,4 mL/kg Nigella sativa oil intraperitonealy for 14 days. On 14th day, one hour after the treatment CCl4 1 mL/kg (ip.) was performed to rats. 24 hour after end of the experiment, blood samples were obtained from the animals under ketamine anesthesia. Then the rats were sacrificed with ketamine anesthesia and liver tissues were taken. AST, ALT and LDH activities were measured in the blood serum with spectrophotometric method. Citokeratin-18 (M 30) were measured with ELISA method, 3 Nitrotirosine (3-NT) were measured with HPLC method in tissue homogenates 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG) analysis in nuclear extract with ELISA. Caspase-3 and Caspase-9 activity were determined with immunohistochemical methods in liver tissues. This study has shown that damage occurs enzymatically in the CCl4 group. For M 30 and 8-OHdG levels there wasn't found significance. CCl4 was caused nitrosative damage. It was obtained that apoptotic indexes and 3-NT levels in group CCl4+NSY were lower than group CCl4. This decrease was found significantly (p=0,001). Consequently, It was determined that cells towards apoptosis as a result of CCl4 induced nitrosative damage. Nigella sativa oil has been found to inhibit apoptosis by protecting cells against nitrosative damage.