Sağlıklı, ishalli ve prematüre buzağılarda eritromisin ve betanekolün abomazal boşalma oranına etkisi
The effects on abomasal emtying rate of erythromycin and bethanechol in healthy, premature and diarrheic calves
  1. Tez No: 410899
  2. Yazar: ŞEBNEM CANİKLİ ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU SEVİNÇ, PROF. DR. HASAN GÜZELBEKTEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Abomazal boşalma, Betanekol, Buzağı, Eritromisin, Abomazal Emptying, Bethanechol, Calf, Erythromycin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada sağlıklı, ishalli ve prematüre buzağılarda, prokinetik ilaçlardan olan eritromisin ve betanekolün abomazal boşalma oranı üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada 5 adet sağlıklı, 12 adet ishalli ve 12 adet prematüre buzağı kullanıldı. Bu üç gruptaki buzağılar da kendi aralarında da gruplandırılarak, bir gruba IM 10 mg/kg dozunda eritromisin, bir gruba IM 0,07 mg/kg dozunda betanekol, bir diğer gruba ise herhangi bir ilaç uygulaması yapılmadı ve ardından süt ikamesi içirildi. Gastrointestinal motiliteyi asetaminofen ve glikoz absorbsiyon testleri ile değerlendirmek amacıyla, içirilen her süt ikamesi içerisine 50 mg/kg asetaminofen ve 25 gram/L glikoz ilavesi yapıldı. Süt ikamesi içirilmeden önce (0. değer) ve içirildikten sonra ki 30, 60, 90, 120, 180, 240 ve 300. dakikalarda kan örnekleri toplandı. Ayrıca deneme süresince buzağıların solunum sayıları ve kalp atım sayıları da kayıt edildi. Tüm gruplarda, ilaç uygulamasını takiben solunum sayıları, nabız sayıları ve genel durumlarında bir değişiklik gözlenmedi. Buzağıların bazılarında dışkının hafif sulu kıvama geldiği, prematüre buzağılarda genellikle 180. dk sonra dışkılama şekillendiği gözlendi. Prematüre gruptaki buzağılarda eritromisin uygulaması sonrasında asetaminofen ve glikoz Cmax, Tmax ile AUC değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, daha yüksek Cmax (P0,05) ve daha büyük AUC değerlerine (P>0,05) ulaştığı belirlendi. Sonuç olarak, klinik ve labaratuvar bulgular temelinde, prematüre buzağılara 10 mg/kg dozunda eritromisin IM uygulamasının daha hızlı abomazal boşalma sağlayabileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that to be defined the effect of erythromycin and bethanechol which are from prokinetic drugs on the value of discharge for the calves that are healty, diarrhea and premature. In the study, 5 healty calves, 12 diarrhea calves and 12 premature calves were used. Each of these three groups are divided into three sub groups and it is applied 10 mg/kg IM dose of erythromycin, 0,07 mg/kg IM dose of bethanechol for two sub groups. For the last sub groups, those drugs have not been applied. 50 mg/kg acetominophen and 25 gram/L glucose have been added in to the substitution of milk to evoluate the speed of gastrointestinal motility with the test results of absorptions of acetominophen and glucose. The blood examples have been taken before substitution of milk application and for 30, 60, 90, 120, 180, 240 and 300. minutes after substitution of milk application. The respiratory rates and number of heartbeats were also recorded during the test time. There are no changes was observed in number of heart beats, respiratory rates and general conditions for all groups after drugs aplied. It is observed that, the feces of some calves were became slightly watery viscosity and premature calves generaly defecated after 180 minutes. When Cmax, Tmax and AUC values of acetaminophen and glucose are compared with Control Group's after applying erythromycin on the calfs which are in Premature Group, it is defined the higher Cmax (P0,05) values. In conclusion, according to clinical and laboratory findings, it may be stated that the application of 10 mg/kg doze of erythromycin IM has provided faster abomazal emptying in premature calves.