Abortus imminens olgularında ca 125 ve β-hCG'nin prognostik değeri, serviks uzunluğunun ve uterin arter dopplerinin prediktif önemi
Prognostic value of ca 125 and β-hCG, predictive significance of cervical lenght and uterine artery doppler in threatened abortion cases
  1. Tez No: 411234
  2. Yazar: EYLEM ÜNLÜBİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. BERFU DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, fetal kayıp, hematom boyutu, servikal uzunluk, threatened abortion, fetal loss, cervical length, predictors
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: SSK Ankara Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Abortus İmminens olgularında Ca 125 ve β-hCG'nin prognostik değeri, serviks uzunluğunun ve uterin arter dopplerinin prediktif önemi Amaç: İlk trimesterde abortus imminens olgularında ultrasonografik olarak servikal uzunluk ve uterin arter doppler değerlerinin prediktif önemi araştırılarak, Ca 125 ve β-hCG sonuçları ile birlikte abortus riskinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Hastanemiz erken gebelik servisine abortus imminens tanısı ile yatan toplam 50 olgu ve erken gebelik polikliniğine başvuran 25 olgu çalışma kapsamına alındı. Tüm gebelere transvajinal ultrason uygulandı. Gestasyonel yaş, gestasyonel kese çapı, baş-popo uzunluğu ölçüldü. Trofo-desidual hematom varlığı araştırıldı, hematom varlığında volümü hesaplandı. Servikal uzunluk, servikal açıklık ve uterin arter doppler ölçümü yapıldı. Ca 125, β-hCG, estrodiol ve progesteron değerleri belirlendi. Tüm gebelere 12. ve 20. haftanın sonunda ultrasonografik değerlendirme yapılarak, gebeliğin devam edip etmediği ve FKA pozitifliği araştırıldı. İstatistiksel analiz için SPSS for Windows 11.0 paket programı kullanıldı. Sonuçlar: Abortus imminens grubunda 12. haftada toplam 5 gebelik (%10), 20. haftada toplam 11 gebelik (%22) abortusla sonuçlanırken kontrol grubunda abortus görülmedi. 12. gebelik haftasındaki kayıpların %75'inde ve 20. gebelik haftasındaki kayıpların %55'inde hematom tespit edildi. Hematom izlenen olgularda Ca 125 seviyelerinde belirgin artış izlenirken, serum β-hCG, estradiol ve progesteron seviyelerinin düşük olduğu tespit edildi (p0.05). Tartışma: Abortus imminens olgularında abortus oranı yüksektir. Yüksek Ca 125 seviyesi, plasenta lokalizasyonu, serviksin kısalması ve hematom varlığı abortus olgularını belirlemede yüksek sensitiviteye sahiptir. Abortus imminens tanısı almış özellikle hematomlu olguların gebelik kayıpları açısından yakın takibi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Prognostic value of ca 125 and β-hCG, predictive significance of cervical lenght and uterine artery doppler in threatened abortion cases OBJECTIVES: To evaluate the possible predictors of fetal loss after the diagnosis of threatened abortion with live fetuses in the first trimester. METHODS: Fifty women diagnosed to have threatened abortion and 25 gestational age matched controls were included in the study. Gestational age at diagnosis, vaginal bleeding, abdominal pain, cervical length, crown-rump length, gestational sac volume, localization of the placenta, presence of a decidual hematoma, Doppler measurements of the uterine arteries, Ca-125, B-hCG, estradiol and progesterone levels were included in a logistic regression analysis to predict abortion by 12 weeks and 20 weeks of gestation. RESULTS: Five (6.7%) abortions were observed by 12 weeks of gestation and 12 (16%) abortions occurred by 20 weeks of gestation. Increase in cervical length decreased (OR:0.76, Ch0.57-1,p=0.05) and presence of decidual hematoma increased (OR:12, C1:1.09-131, p=0.04) the risk of abortion by 12 weeks of gestation. Cervical length was the only predictor of abortion by 20 weeks of gestation (OR:0.75, C1:0.62-0.92, p=0.005). A 35mm cut-off value for cervical length has a 41% sensitivity, 85.7% specificity, 35% positive predictive value and 88% negative predictive value. CONCLUSIONS: Uterine cervix is the main side to which all hormones act and can be used to predict probable fetal loss when threatened abortion is diagnosed