Birinci trimester düşük tehditinde maternal serum CA-125 düzeylerinin klinik önemi
The clinical importance of maternal serum CA-125 levels for first trimester abortus imminens
- Tez No: 419676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Düşük tehditi, CA-125, Abortus imminens, CA-125
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Vajinal kanaması ve karın ağrısı olan ilk trimester gebeliklerde prognozun belirlenmesinde CA125 ölçümlerinden yararlanıp yararlanılamayacağını belirlemektir. Yöntem ve Gereçler: Eylül 2008 ile Aralık 2008 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği poliklinik ve acil servise başvuran, birinci trimesterde sadece karın ağrısı, karın ağrısı ve 3 günden kısa süren vajinal kanamalı olan, karın ağrısı ve 3 günden uzun süren vajinal kanaması olan hastalar ve gebeliği normal seyreden hastalar olmak üzere dört grup incelendi. Bu hastaların maternal CA-125 seviyeleri ve düşük oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Karın ağrısı ve vajinal kanaması olan gruplarda maternal CA-125 düzeyleri yüksek bulundu. Karın ağrısı ve üç günden uzun süren vajinal kanaması olan düşük oranı yüksek grupta maternal CA-125 ortalaması 108 U/ml olarak bulundu. Sonuç: Kliniğimizde yaptığımız bu çalışmadan elde ettiğimiz veriler ışığında maternal serum CA-125 ölçümünün ilk trimester abortus imminens olgularında prognozu belirlemede yararlı olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the pregnancy outcome of first trimester pregnancies with vaginal bleeding and abdominal pain by using CA-125 levels. Material and Methods: Between September 2008 and December 2008, patients at their first trimester who attend the antenatal clinics and emergency department of Ankara Education and Research Hospital were divided into four groups: patients presenting with abdominal pain, patients presenting with abdominal pain and vaginal bleeding shorter than 3 days, patients presenting with abdominal pain and vaginal bleeding longer than 3 days, and patients without any complaint Results: CA-125 levels were statistically, higher in the patients who presented with abdominal pain and vaginal bleeding than the other groups. Median CA125 level was 108 u/ml in group of patients with abdominal pain and vaginal bleeding longer than 3 days. Conclusion: We conclude that, CA-125 levels may be used to determine the pregnancy outcome of abortus imminens patients in first trimester pregnancies.