Silindirle sıkıştırılabilen yol betonlarının kalıcılık özellikleri
Durability properties of roller compacted concrete
  1. Tez No: 411295
  2. Yazar: MUSTAFA RESUL PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK KARAKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirle sıkıştırılmış beton, Uçucu kül, Yüksek fırın cürufu, Dayanım, Kalıcılık, Roller compacted concrete (RCC), Fly ash, Ground granulated blast furnace slag, Strength, Durability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB), kuru kıvamlı bir beton olup ismini uygulama sırasında titreşimli silindirlerle sıkıştırılmasından almaktadır. SSB'deki çimento hamurunun azlığı daha az büzülmeye ve buna bağlı gerilmelerin de azalmasına sebep olmaktadır. SSB, Rijit yol üstyapıları ve barajlar başta olmak üzere birçok alanda uygulanmaktadır. SSB yol ömrü boyunca bakım ve onarım masrafları bakımından ekonomik olması, sürüş güvenliği sağlaması, bitümlü kaplamaya göre daha az tekerlek yuvarlanma direnci olması ve geleneksel beton kaplamalara göre daha hızlı trafiğe açılması gibi birçok üstünlükleri vardır. Yapılan çalışmada endüstriyel birer atık olan uçucu kül (UK) ve yüksek fırın cürufu (YFC), SSB'de mineral katkı olarak kullanılmaktadır. Böylece atık ürün olan bu malzemelerin SSB'de kullanılmasıyla doğanın kirletilmesi azaltılabilecektir. UK ve YFC kullanımı SSB'nin özelliklerini iyileştirmekle beraber, ekonomik olarak da olumlu etkisi olmaktadır. Üretilen SSB'lerde taze ve sertleşmiş beton deneyleri uygulanmıştır. Ayrıca kalıcılık özellikleri aşınma direnci, donma-çözülme direnci ve buz çözücü tuz etkisi deneyleri ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan UK ve YFC kullanımının SSB özellikleri üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Böylece UK ve YFC'nin SSB üretiminde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Roller Compacted Concrete (RCC) is a dry consistency concrete and named as due to the compaction process with vibration during application. The lowered cement paste content in RCC mixture causes a reduction in the stresses depending on the reduced shrinkage. The RCC can be applied on various and major ones are rigid road pavements and dams. It has lots of benefits as economy, driving safety, fuel and lighting cost reduction and rapid service usage when compared with traditional concrete pavements. RCC has lots of advantages such as repair costs during the service life, supporting the driving safety, lower tire resistance and rapid traffic opening after placing than traditional concrete pavements. In this study industrial wastes fly ash (FA) and ground granulated blast furnace slag (GBFS) were used as mineral additive in RCC mixtures. Thus, the environmental pollution can be reduced by utilization of these waste materials in RCC production. Although, utilization of FA and GBFS in RCC mixture improves the properties and gains economic benefits. The fresh and hardened concrete tests were carried out on produced RCC specimens. In addition the durability properties were determined by abrasion resistance, freeze-thaw resistance and de-icing salt effect tests. According to test results it was seen that usage of FA and GBFS has beneficial effects on RCC properties. Thus, it can be said that FA and GBFS can be used for RCC production.