Modifiye edilmiş sepiyolit üzerine Pb(II), Cu(II) ve Cd(II) iyonlarının adsorpsiyonu
Adsorption of Lead (II), Copper (II) and Cadmium(II) on modified sepiolite
- Tez No: 411529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN KALPAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organosepiyolit, yüzey aktif madde, adsorpsiyon, ağır metal giderimi, kinetik, Organosepiolite, surfactant, adsorption, removal of heavy metal, kinetic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde birçok endüstride üretim prosesleri ve diğer yardımcı proseslerde sıklıkla kullanılan ağır metaller, yerüstü ve yer altı sularına karışmaları ve canlılar üzerinde oluşturdukları potansiyel riskler nedeniyle son yıllarda önemli bir konu haline gelmiştir. Ağır metaller, çok düşük konsantrasyonlarda bile toksik etki gösteren ve birikim potansiyeline sahip maddelerdir. Bu yüksek toksisiteleri nedeniyle özellikle atıksulardaki ağır metallerin giderimi çevresel açıdan büyük önem taşımaktadır. Kirlilik kaynaklarından oluşan atıksuların ağır metal içeriklerinin, çevreye verilmeden önce arıtılarak çeşitli su standartlarına göre izin verilen değerlerin altına düşürülmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, organosepiyolit kullanılarak, atıksularda bulunabilen ve tehdit oluşturan bakır, kurşun ve kadmiyum ağır metallerinin adsorpsiyon yöntemiyle giderimi araştırılmıştır. Bu sebeple seçilen oranlar doğrultusunda yüzey aktif madde ile modifiye edilerek organosepiyolitler hazırlanmıştır. Elde edilen adsorbanlar, XRD analizi, FT-IR spektroskopisi ölçümleri, TOC analizi, partikül boyutu dağılımı, yüzey alanı ölçümleri ve TG/DTA analizi ile karakterize edilmiştir. Organosepiyolitler kullanılarak sulu çözeltilerden Pb(II), Cu(II) ve Cd(II) iyonlarının giderimi kesikli sistemde ve oda sıcaklığında gerçekleşmiştir. pH, temas süresi, adsorban miktarı ve başlangıç konsantrasyonunun adsorpsiyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Denge adsorpsiyon verilerinin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izoterm modellerine uygunluğu araştırılmış, farklı konsantrasyonlar için elde edilen kinetik veriler ile kinetik parametreler hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, heavy metals are commonly used for production process and other secondary process in many industries, because of leaking in surface and underground water and creating potential risk on the living organisms have became an important issue in recent years. Heavy metals display toxic effect as well very low concentration and they have accumulation potential. Removal of heavy metals in contaminant water because of their higher toxicities has an importance for environment. It is necessary to purify and reduce the concentration of heavy metal in contaminant water to allowes rates using the miscellaneous standarts before setting free to the environment. In this study, copper, lead and cadmium metals which are presented in contaminant water and created threat was removed with adsorption that using organosepiolite. Therefore, organosepiolites were prepared that modified by surfactan in rates chosen. The characterization of obtained adsorbents was carried out XRD analysis, FT-IR spectroscopy measurements, TOC analysis, particle size distribution, surface area measurements and TG/DTA analysis. Removal of Pb(II), Cu(II) and Cd(II) ions from aqueous solutions with organosepiolites was occurred in a batch system at room temperature. Effects of factors such as pH, contact time, amount of adsorbent and initial concentration on adsorption were investigated. Suitability of equilibrium adsorption data with Langmuir and Freundlich adsorption isotherm models was researched and kinetic parameters were calculated with kinetic datas at different concentrations.