İstanbul Prens adalarının doğal yapı eşiklerinin saptanması ve planlama açısından değerlendirilmesi
Determination of Istanbul Prince island's natural structure threshold and the evaluation within the planning context
  1. Tez No: 411574
  2. Yazar: NESLİHAN BARIŞ KARATEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik planlama, ekolojik master plan, eşik analizi, sürdürülebilirlik, Prens Adaları, Ecological planning, ecological master plan, threshold analysis, sustainability, Princes Islands
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Çalışma kapsamında, doğal yapı eşikleri saptanan ve ekolojik master planı yapılarak planlama açısından değerlendirilen Prens Adaları, İstanbul'un en önemli doğal peyzaj alanlarından biridir. Hem yapıldığı döneme ait özgün niteliklere sahip, çok kültürlülüğü simgeleyen, sivil mimari ve anıtsal yapıları, hem de doğal peyzajı ile İstanbul Adaları bir tür“Açık Hava Müzesi”dir. Adaların, ulaşılabilirliğinin sınırlı olması, nispeten korunmuş olmasını sağlarken, diğer yandan savaş zamanları veya korsan saldırıları olması halinde adaların savunmasız kalmasına, sonuç olarak yıkım ve yağmalamalara maruz kalmasına neden olmuştur. Ulaşılamayan adalar, tarih boyunca, özellikle üst düzeydeki komutan, imparator ve din adamlarının sürgün yeri olmuş, adalarda yaşayanlar, temel gereksinimlerini adadan sağlayacak bir yaşam şekli oluşturmuşlardı. Maden çıkarılması, odun ihtiyacı, yangınlar veya yapılaşma gibi sebeplerle geçmiş dönemlerde çok fazla tahrip edilmiş Adaların, günümüzde de kendine özgü topoğrafyası, tepeleri, orman alanları ve kıyıları, yerleşim alanlarının ve özellikle yazın artan ziyaretçilerin baskısı altındadır. Tamamı sit alanı olan Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası'nın İstanbul özelindeki önemi, doğal yapısının çeşitliliği ve ekolojik yapısına değinilerek; ekolojik planlama metodolojisi çerçevesinde, doğal yapı ve arazi kullanımı verileri etüt edilmiş, tüm verilerin analitik değerlendirmesi sonucunda doğal eşik analizi yapılmıştır. Prens adalarının mevcut fiziki planları, ülkemizde doğal varlıkların korunması ile ilgili yasal zemin, planlama politikaları ve yöntemi irdelenerek, mevcut planlama sisteminin, ekolojik tabanlı çerçeve planlar olmadan, korunması gerekli doğal yapı unsurlarının sürdürülebilirliğini sağlayamadığı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within this research, The Princes Islands evaluated according to planning principles, the natural structural threshold and the ecolgical master plan, is the most important natural landscape areas of İstanbul. With its unique, multi-cultural, civil architectural buildings and communal structures reflecting the era it was built, along with its natural landscape. The Princes Islands represents an“Open Air Museum”atmosphere. Being islands and restricted transportation facilities has kept them safe from human invasions and exploitations. On the other hand, historical pirate attacks or war conditions have led to weak defense which have resulted in demolishment and confiscation of resources. Throughout history, commanders, emperors, religious leaders have been sent to exile to these islands because of restricted transportation facilities; meaningwhile the islanders have had to live a life of self-consistency of resources. The Princes Islands have been demolished in the past by a several factors: Mining activities, forrest destruction for heating purposes, firesand new constructions; even today the natural topography, hills, forrest areas and coasts are under the pressure of settlements and daily touristic visitors. Princes Islands (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada and Sedef Adası) are all officially declared as natural and historical conservation area. The importance of these islands for İstanbul taking into consideration the variety of natural resources and ecological structure. Then the islands were studied in terms of ecological planning, natural structure and land use pattern. Natural resources threshold analysis were made in relation to all these variables. As far as the existing legal physical plans, the national legal framework covering the conservation of natural-historical resources shows us that planning policies and methods are not sufficient to cover the sustainability requirements.