Gestasyonel diyabetli kadınlarda yaşam kalitesi ve depresyon durumlarının incelenmesi
The examination of life quality and the event of depression in the period of pregnancy of diabetic women
  1. Tez No: 411777
  2. Yazar: REYHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Yaşam Kalitesi, Depresyon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmamız, gestasyonel diyabetli kadınların gebelik ve post-partum dönemlerinde yaşam kalitesi ve depresyon durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızın örneklemini, Kasım 2011- Şubat 2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum A.B.D?na başvuran 100 gestasyonel diyabetli 100 sağlıklı gebeden oluşmuştur. Veriler sosyo-demografik özellikler formu ve postpartum veri toplama formu, SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (The MOS 36 Item Short Form Health Survey), Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale) ile doğum öncesi ve doğumdan 6-8 hafta sonra karşılıklı görüşme yapılarak toplanmıştır. Çalışmaya katılan gestasyonel diyabetli gebelerin yaş ortalaması 30±6.79, sağlıklı gebelerin yaş ortalaması 29.03±4.92 yıl, gestasyonel diyabetli gebelerin evlilik yılı ortalaması 7.23±5.23 yıl, sağlıklı gebelerin evlilik yılı ortalaması 6.08±3.95 yıl olduğu saptanmıştır. Gestasyonel diyabetli gebeler ve sağlıklı gebelerin yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, evlilik yılı, obstetrik özellikleri (gebelik, abortus, doğum, küretaj, yaşayan çocuk sayıları) açısından benzer özellikteydiler. Gestasyonel diyabeti olan gebelerin sağlıklı gebelere oranla daha fazla geniş aile tipine sahip oldukları görülmüştür (X2=6,36 P=0,009). Gestasyonel diyabetli gebelerin %23,5? inin (n=47) gebelikleri normal doğum ile, %26,5? inin (n=53) gebelikleri sezaryen doğum ile sonlandığını, sağlıklı gebelerin %33,5? inin (n=67) gebelikleri normal doğum, %16,5? inin (n=33) gebelikleri sezaryen doğum ile sonlandığını bildirmişlerdir. Gestasyonel diyabetli gebeler sağlıklı gebelere oranla daha fazla sezaryen ile doğum yapmışlardır. Her iki gruptaki lohusaların bebeklerini emzirdikleri saptanmıştır. Çalışmaya katılan gestasyonel diyabetli gebelerde gebelik döneminde Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası puanı 26,77±4,85 sağlıklı gebelerde gebelik döneminde ise 25,19±4,43, lohusalık dönemlerinde ise gestasyonel diyabetli gebelerde 32,47±5,94, sağlıklı gebelerde ise 35,47±8,33 olarak saptanmıştır. Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası puanları her iki grup içinde kesme puan olan 16 değerinden yüksek saptanmış ve lohusalık döneminde ise puan ortalamalarında artış olduğu saptanmıştır. Bu artışın sağlıklı gebelerde gestasyonel diyabetli gebelere oranla daha fazla olduğu istatistiksel olarak saptanmıştır. Tüm gebelerde depresif semptom görülme durumu yüksek olarak belirlenmiştir. Gestasyonel diyabetli gebelerin gebelik dönemi SF36 toplam puanı 309,98± 72,66, sağlıklı gebelerin gebelik dönemi SF36 toplam puanı ise 311,99± 68,25, lohusalık dönemi SF36 toplam puanları ise gestasyonel diyabetli gebelerde 472,87± 81,52, sağlıklı gebelerde ise 487,52± 58,09 olduğu saptanmıştır. Gestasyonel diyabetli gebelerin ve sağlıklı gebelerin gebelik dönemindeki SF36 skalasının toplam ve alt boyut puanları karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm gebelerde lohusalık döneminde gebelik dönemine kıyasla yaşam kalitesinin daha olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Gestasyonel diyabetli gebelerin ve sağlıklı gebelerin gebelik ve lohusalık dönemi SF36 puanı alt boyutları ile EADMS toplam puanları arasındaki korelasyona bakıldığında; gestasyonel diyabetli gebelerde gebelik döneminde sadece fiziksel fonksiyon orta derecede korelasyon ve mental sağlık alt boyutunun da istatistiksel olarak yüksek derecede korelasyon ilişkisi olduğu saptanmış, lohusalık dönemi ise fiziksel fonksiyon zayıf derecede korelasyon, fiziksel işlev orta derecede korelasyon ve duygusal işlev alt boyutunda yüksek derecede korelasyon ilişkisi saptanmıştır (SF36 puanı alt boyutları ile EADMS toplam puanları arasındaki korelasyon gebelik dönemi fiziksel fonksiyon r=0,614, P< 0.005, mental sağlık r=0,777, P< 0.005, lohusalık dönemi fizksel işlev r=0.538, P< 0.005, duygusal işlev r=0.709, P< 0.005). Sağlıklı gebelerde ise; gebelik dönemi genel sağlık alt boyutunda yüksek derecede korelasyon ilişkisi, mental sağlık alt boyutunda zayıf derecede korelasyon ilişkisi saptanmış, Lohusalık dönemin de ise, sosyal fonksiyon alt boyutunda orta derecede korelasyon ilişkisi, ağrı altboyutunda ise çok yüksek derecede korelasyon ilişkisi olduğu saptanmıştır (SF36 puanı alt boyutları ile EADMS toplam puanları arasındaki korelasyon gebelik dönemi genel sağlık r=0.882, P< 0.005, sosyal fonksiyon r=0.612, P< 0.005, ağrı r=0,920, P< 0.005). Sonuç olarak, lohusalık döneminde gestasyonel diyabetli gebelerin yaşam kalitesi sağlıklı gebelere kıyasla daha olumsuz etkilenmiştir. Hem gestasyonel diyabetli gebelik hemde sağlıklı gebelik geçiren kadınların depresif semptom gösterme durumları gebelik ve lohusalık dönemlerinde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study is performed for the purpose of assessing the life quality and depressions of the women with gestational diabetics in post-partum stage and in pregnancy. The exemplification of our study is formed by 100 healthy pregnant women with gestational diabetics who applied to İstanbul University Cerrah Paşa Faculty of Medicine Gynecology and Birth department between November 2011-February 2012. The data were gathered by applying socio-demographics properties form, post-partum data collection form, SF 36 Life Quality Measurement (The MOS 36 Item Short Form Health Survey), Center for Epidemiologic Studies Depression Scale, and by interviews in prenatal stage and 6-8 weeks after the birth. The average of age of the women with gestational diabetics who participated in the survey is 30±6.79; the average of healthy pregnants is 29.03±4.92 years; the average of marriage years of the women with gestational diabetics is 7.23±5.23 years; the average of marriage years of the healthy pregnants is 6.08±3.95. The age, education status, working status, income status, marriage years, obstetrical properties (pregnancy, abortus, birth, curettage, the number of children alive) of the pregnants with gestational diabetics and healthy pregnants were similar. It was observed that the women with gestational diabetics have larger family types than healthy pregnants. (X2=6,36 P=0,009). The pregnancy of the women with gestational diabetics ended with normal birth in a rate of %23,5 (n=47); %26,5 (n=53) of them ended in caesarian birth; the %33,5 (n=67) of healthy pregnants ended in normal birth; %16,5 (n=33) of them ended in caesarian birth. The pregnancy of the women with gestational diabetics has less caesarian birth rates than healthy pregnants. It was determined that the new mothers in both groups breastfed their infants. The Center for Epidemiologic Studies Depression Scale point of the pregnant women with gestational diabetics who participated in the study was 26,77±4,85; this is 25,19±4,43 in healthy pregnants in pregnancy; it is 32,47±5,94 in post-natal period in pregnant women with gestational diabetics; and 35,47±8,33 in healthy pregnants. The Center for Epidemiologic Studies Depression Scale points were determined as over 16 for both groups and in post-natal period it was observed that there was an increase in the points. It has been statistically determined that this increase is more in healthy pregnants than in pregnant women with gestational diabetics. The depressive symptom status in all pregnants has been determined as high. The total pregnancy period points of pregnant women with gestational diabetics is SF36; 309,98± 72,66; the SF36 total point of the healthy pregnants is 311,99± 68,25; SF36; the SF36 total points in post-natal period in pregnant women with gestational diabetics is 472,87± 81,52; and 487,52± 58,09 in healthy pregnants. When the total and bottom dimension points of SF36 scale of the pregnant women with gestational diabetics in pregnancy period and those of healthy women are compared, there has not been a statistically meaningful difference. In all pregnants the life quality is affected more negatively in post-natal period compared to pre-natal period. When the correlation between the period of pregnancy and confinement after childbirth of diabetic women, the point of SF36 below dimension and the total point of EADMS is examined, the relationship, that in just physical function is there medium degree, as statistical below dimension of mental health has high degree in the period of pregnancy of diabetic women, in confinement after childbirth, in physical function is there low degree correlation, medium degree in physical function, and high degree in below dimension of emotional function is determined.