Art-terapi yönteminde resimsel dilin kullanımı ve anlatım biçimlerinin yorumlanması
Usage of pictorial language in art therapy method and interpretation of explanation forms
  1. Tez No: 411902
  2. Yazar: SEVDA IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Art Terapi, Art Therapy, Sanat terapisi, Art Therapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sanat, hayatımızın her alanında bir oluşum göstermektedir, bu oluşumların hepsi ruha olumlu hitap eden etkilerdir. Sanatın her dalı, bu olumlu etkileşimde farklı roller üstlenir, bazıları bize görsel yönde etki ederken bazıları ise hem işitsel hem de görsel bir etki sağlamaktadır. İnsanoğlunun varoluşu, çevreyi, hayatı, korkuları, sevinçleri ve üzüntüleri anladıkça, yaşadıkça sanata daha çok sığındı. Zaman geçtikçe de sanat insan için bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyaç da her dönem farklılaştı ve kendi içinde gelişti. Şamanizimde ve ritüellerde ruhları çağırma, iyileri koruma ve kötü ruhlardan korunma, iyileşme, ölüleri uğurlama gibi farklı alanlarda sanatın farklı dalları kullanılmıştır. Bugüne bakıldığında bu anlayış gelişip“Sanat Terapisi”(art therapy) olarak adını almış ve bu kavram bilinçaltıyla iletişim kurmakta vazgeçilemeyen yardımcı yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında plastik sanatın iletişim ve ifade dili olarak nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler verilmiş olup farklı kaynak ve örneklerden yararlanılarak geniş bir kaynakçayla örnekler sunulmuştur. Yazılmış olan bu tez çalışması toplam 3 bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasının birinci bölümünde Sanat Terapisiyle ilgili genel tanımlar, hedeflenen amaçlar ve bu sanat terapi yöntemin tanıtan genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde terapi'de resimsel dilin nasıl kullanıldığı, biçimlerin nasıl yorumlandığı ve ne şekilde çözümlendiğiyle ilgili görseller yoluyla örnekler sunulmuştur. Tezin üçüncü bölümünde ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin, ressamların resim yapma süreçleri karşılaştırılmış olup naif, kaba, spontane ve akıl hastalarının çalışmalarını içinde barındıran“Art Brut”ile ilgili genel bir tanım yapılarak bu kavram içerisinde yer alan örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Usage of pictorial language in art therapy method and interpretation of explanation forms Art shows formations in all parts of our lives, all of these formations are positive effects to the soul. Every branch of art take different places in these positive interactions, some effect in visual manner and some in both visual and aural. Mankind has refuged in art more and more as he understood and lived existence, surroundings, life, fear, joy and sorrow. In time, art has become a need for people. This need has evolved and improved in itself in different eras. In different parts of shamanism and rituals such as necromancy, protecting the good people, safekeeping from evil spirits, recovering, final farewell to dead, various forms of art have been used. Today this undertstanding has evolved into the name of“Art Therapy”and this concept has been used as an indispensable adjuvant tool in communication with subconsciousness. This thesis study has three parts: in the first part, main definitions, aims and fundamental knowledge regarding Art Therapy is given; in the second part, visual examples are used to demonstrate how pictorial language is used, how forms are interpreted and resolved; in the third part, art producing processes of people with mental disorders have been compared to each other and a general definition of“Art Brut”which comprises artworks of naive, vulgar, spontaneous and mentally ill people is given while supporting with examples from this concept.