Psödoakomodasyon yapan göz içi lens implantasyonu sonuçlarımız
Psödoakomodasyon yapan göz i̇çi̇ lens i̇mplantasyonu sonuçlarimiz
  1. Tez No: 412047
  2. Yazar: İHSAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: UZMAN LEVENT AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt, Akomodatif göz içi lensi, Yakın görme, Cataract, Accommodating intraocular lens, Near vision
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Katarakt ameliyatında kullanılan, akomodatif WIOL-CF göz içi lensinin uzak ve yakın görme sonuçlarının ve bu lensin güvenilirliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Katarakt tanısı konulmuş, ortalama yaşı 52,6 ± 11,4 (28 ile 68 arasında) olan 13 hastanın 21 gözü, geriye dönük çalışmaya dahil edildi. Beş hasta tek gözünden, 8 hasta iki gözünden ameliyat oldu. Ameliyat sonrası dönemde hastalar 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda değerlendirildi. Uzak görme keskinliği ölçümlerinde 6 metreden Snellen eşeli, yakın görme keskinliği ölçümlerinde 40 santimetreden Jaeger eşeli kullanıldı. Göz içi basıncı Goldmann aplanasyon tonometrisi ile kornea endotel hücre sayısı speküler mikroskop ile ölçüldü. Bulgular: Ameliyat sonrası 6. ayda, ortalama düzeltilmemiş uzak görme keskinliği (UGK) 0,8±0,14 (0,6-1,0 aralığında) idi. On göz (%47,62) için UGK 1,0 idi. Ortalama en iyi düzeltilmiş uzak görme keskinliği (EİDUGK) 0,9±0,07 (0,8-1,0 aralığında) idi. Ortalama yakın görme keskinliği düzeltilmemiş olarak (YGK) 1,52±0,92 Jaeger (Jaeger1 ile Jaeger4 arasında) olarak saptandı. Ondört göz (%66,67) düzeltilmemiş olarak Jaeger1 yakın görmeye sahipti. Göz içi basıncı ve kornea endotel hücre sayısında ameliyat sonrasında anlamlı değişiklik olmadı (p=0,087; p=0,090). Sonuç: WIOL-CF akomodatif lensi ile uzak görme açısından kısa dönemde, monofokal lensler kadar başarılı sonuçlar elde edildi. İlave olarak yine kısa dönemde, başarılı yakın görme sonuçları elde edildi. Ayrıca bu lensin ameliyat sırasında kullanımı ve sonraki 6 aylık dönemde güvenli olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the distance and near visual outcomes of accommodating WIOL-CF intraocular lens and its safety in cataract surgery. Material and Method: Twenty-one eyes of 13 patients, mean age 52.6 ± 11.4 (between 28 and 68), who have cataract, were included in this retrospective study. Five patients had a unilateral surgery, 8 patients had a bilateral surgery. Patients examined in 1 day, 1 week, 1 month, 3 months and 6 months after surgeries. Snellen chart from 6 meters used for distance visual acuity measurements and Jaeger chart from 40 centimeters used for near visual acuity measurements. Intraocular eye pressure was measured with Goldmann applanation tonometer and corneal endothelial cell count was measured with specular microscope. Results: At postoperative sixth month, mean uncorrected distance visual acuity (UCDVA) was 0.8 ± 0.14 (between 0.6 and 1.0). 10 eyes (%47.62) had 1.0 UCDVA. Mean best-corrected distance visual acuity (BCDVA) was 0.9 ± 0.07 (between 0.8 and 1.0). Mean uncorrected near visual acuity (UCNVA) was 1.52±0.92 Jaeger (between Jaeger1 and Jaeger4). 14 eyes (%66.67) had Jaeger1 near vision acuity without any correction. There was no meanly changes in intraocular eye pressure and endothelial cell count at postoperative term (p=0.087; p=0.090). Conclusions: In short term WIOL-CF accommodating intraocular lens has good visual outcomes for distance likewise monofocal intraocular lenses. Additionally it has good visual outcomes for near vision in short term. Also we found that using both lenses is safe during the surgery and after 6 months period.