Sermaye kontrollerinin çok boyutlu analizi
Analysis of capital controls: A multi - dimensional approach
- Tez No: 412085
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Kontrolleri, Diferansiyel Denklem Sistemi, Döviz Kru Değişkenliği, Para Politikası, Capital Controls, Differential Equation Systems, Volatility of Exchange Rate, Monetary Policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada sermaye kontrolleri üzerinden matematiksel bir uluslararası makroiktisat modellemesi yapılmaktadır. Tez çalışması boyunca herhangi bir ekonomide çok sayıda makroiktisadi değişkenin karşılıklı etkileşimi dinamik ve genel denge vari ele alınmaktadır. Çok sayıda değişkenin bulunması anlamında 'karmaşık' ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin sürekli değişimi anlamında 'dinamik' olan iktisat alanında, genel geçer kabul edilen teoriler yerine bulmaca, paradokslar ve mantık oyunları platformundan sorunsalların temeline yaklaşımın köşetaşları tez boyunca ifade edilmektedir. Yapılan modelin dinamik kurgusu, sermaye kontrollerinin döviz kurundaki dalgalanmayı hem kısa hem de uzun dönemde azalttığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present an international macroecomic model. The interactions between a number of macroeconomic variables are analysed under a general equilibrium and dynamic approach. In the field of economics, whics is complex and dynamic, there shoul be an analysis platform based on puzzles, paradoxes and mind games rather than constant theories. This study shows the advantages of such a thinking. The dynamic chain of the models developed indicates that capital controls decrease the volatility of exchange rate both for long and short run.