Yeni medya araçlarının mahremiyet algısındaki dönüşüme etkisi
The impact of new media tools on the transformation of intimacy perception
  1. Tez No: 412084
  2. Yazar: ALİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HİRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon Toplumu, Yeni Medya, Sosyal Paylaşım Araçları, Gözetim-Gösteri, Mahremiyet, Information Society, New Media, Social Media Tools, Inspection-Show, Intimacy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnternet ve sosyal medya topluca insanların iletişim ve bilgi almak için tercih ettiği biçimlerde devrim yaratmıştır. Sosyal medya, bugünün gençliğinin ortak bir etkinliği haline gelmiştir. Sosyal medya araçları son yıllarda günümüz gençlerine eğlence ve iletişim için bir ortam sunmakta katlanarak büyüdü. Dolayısıyla sosyal medya, son on yılda olağanüstü bir küresel büyüme elde ederken dünya çapında sosyal bilim araştırmacıları tarafından büyük ilgi çekmeye başlamıştır. 2014 yılında Türkiye'de sosyal ağ üzerine bir istatistik çalışmaya göre, nüfusun yüzde 52'si aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Bu duruma kıyasla, Türkiye'de sosyal medya üzerine yapılan sosyolojik çalışmalar son zamanlarda yeni yeni görünmeye başlamıştır. Sosyal medyanın gençlerin yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu düşünüldüğünde bu şaşırtıcı olmasa gerektir. Bu tür çalışmalar sosyal medyanın gençlerin davranışları ve yaşam biçimleri üzerindeki etkisine dair bir fikir sağlayacaktır. Bu tez, Sakarya'da 21-25 yaş aralığındaki yaklaşık 400 üniversite öğrencisiyle yapılan bir anketle yürütülen bir araştırma çalışmasının bulgularını sunmaktadır. Bu gençlerin çoğunluğunun büyük ölçüde haberleşme amaçlı olarak sosyal medya araçlarını kullandığı saptanmıştır. Bunun gençlerin kendilerini ifade etmede sağladığı özgürlük açısından olumlu bir etkisi varken, bu çalışmaya göre çok sayıda katılımcının bu sosyal medya sitelerinde olumsuz deneyimler ile karşılaştıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet and social media have collectively revolutionized the ways in which people choose to communicate and obtain information. Social media became a common activity of today's youth. Such sites offer today's youth a portal for entertainment and communication and have grown exponentially in recent years. Social media have achieved a phenomenal global growth over the last decade, hence attracting much attention from researchers worldwide. According to a statistic study on the social network penetration in Turkey in the year 2014, 52 percent of the population were active social media users. Compared to this condition, sociological studies on social media in Turkey have recently began to appear. It seems to be reasonable to think that the social media have a great impact on the lives of young people. Such studies would provide an insight on the influence of social media on the behaviour and life conduct of youngsters in the country. This thesis reports the findings of a research work that was carried out in Sakarya targeting university youth aging from 21 to 25 years where nearly 400 responses were collected through a survey. It was found that the majority of youth were using social media sites on a large scale, mainly for communication purposes. According to this study, although these have a positive impact on the young in terms of freedom of expression, yet quite a large number of respondents reported having met with negative experiences on these social media sites.