Tarihi süreçte Bekir b. Vail kabilesi ve Müsenna b. Harise eş-Şeybani
In the historical process the tribe of Beki̇r b. Vai̇l and Müsenna b. Hari̇se eş-Şeybani̇
- Tez No: 412157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Bekir b. Vail, Şeyban oğulları, Arap, Kabile, Müsenna b. Harise, Sasaniler, Bekir b. Vail, Şeyban sons, Arab, Tribe, Müsenna b. Harise, Sassanids
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Arap yarımadasının büyük ve güçlü kabilelerinden biri olan Bekir b. Vail kabilesi İslam öncesi dönemde, sınırında yaşadığı Sasani İmparatorluğu tarafından zaman zaman istilalarla maruz kalmıştır. Bedevi Arap kabilelerinin genel özelliklerini taşıyan ve ağırlıklı olarak geçimlerini hayvancılık ile sağlayan kabile, çoğu zaman otlak ihtiyacı nedeniyle çevre kabileler ile de mücadele içine girmiştir. Yaşadığı bu tecrübeler sayesinde savaşçılık yönü gelişen Bekir b. Vail kabilesi, Zû-kar savaşında Araplar tarafından yenilmez kabul edilen Sasanileri mağlup ederek Arap tarihine adlarını yazdırmışlardır. Hicri 9. yılda Müslüman olan kabile İslam ordusunun Sasanilere karşı yaptığı mücadelelerde en ön safta bulunmuş, İslam dininin Irak, İran, Cezire ve Horasan'a yayılmasında büyük katkı sağlamıştır. Müslümanların Sasanilere karşı elde ettiği başarılarda Irak cephesi ordu komutanı ve Şeyban kolunun lideri Müsenna b. Harise'nin önemli bir yeri vardır. İslami dönemde fetihlerde gösterdikleri yararlılıklara rağmen klasik bedevi kültürün etkisiyle otoriteyi kabulde zorlanan kabile mensupları, zaman zaman çeşitli isyan hareketlerinde bulunmuşlardır. Hz. Ebu Bekir dönemi Ridde olayları ile Hz. Ali, Emevi ve Abbasi devirlerindeki harici isyanlarında ön planda yer almışlardır. Ayrıca İslam tarihinde yetiştirdiği birçok komutan, vali ve ilim adamıyla adından söz ettiren kabile, Abbasiler döneminde Şirvanşâhlar adıyla bir devlet de kurmuştur.
Özet (Çeviri)
The tribe of Bekir b. Vail 'one of the biggest and the strongest tribes of Arabian Peninsula' was from time to time exposed to invasions in the Pre-Islamic Period by its neighbour Sasanian Empire. The tribe reflecting the general features of Bedouin Arabian tribes and making its living mainly with livestock, most of the time it fought with the neighbourhood tribes in need of grassland. Thanks to getting experienced by these fights, The tribe of Bekir b. Vail defeated Sassanids who were accepted invincible by Arabians in the war of Zû-kar and printed their names in the history of Arabian. The Tribe being Muslim in the hijri 9th century was in the front row against Sassanids fights and provided a great conribution in spreading Islam in Iraq, Persia, Jazeera and Khorassan. Iraq front line commander and Şeyban arm leader Müsenna b. Harise has an important role in Muslims' successes against Sassanids. Although they were successful with the conquests in the Islamic Period, because of the effect of bedouin culture, the tribe members were from time to time in rebel movements against the authority. They played an important role with the Ridde cases in Hadrat Ebubekir's period and external rebellions in the periods of Hadrat Ali, Emevi and Abbasi. Besides, the tribe which was famous for its many commanders, governers and scientists in the Islamic history, established a government named Şirvanşahlar in the period of Abbasiler.